Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 1/2013

27. 3. 2013

 

OBSAH ZPRAVODAJE

 

 

 

STRANA

PŘÍSPĚVEK

AUTOR

1

Obsah zpravodaje

Jiří Břečka

 

ZPRÁVY Z VÝBORU

 

 

 

 

 

2,3

12. ledna 2013

Jaroslav Vlastník

 

VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE

 

 

 

 

 

4,5

Zhodnocení předsedy

Jiří Vacek

6,7

Pohled do historie

Jan Lachký

8,9,10

Zpráva jednatele

Jaroslav Vlastník

11

Zpráva pokladníka

Josef Pražan

12

Zpráva registrátora

Josef Nykl

13,14

Zpráva odborné komise

Josef Nykl

15

Zpráva kontrolní a revizní komise

Josef Tuček

15,16

Klubové soutěže – výsledky 2012

Josef Nykl

17

Přehled chovných ČS na rok 2013

Jaroslav Vlastník

 

Z VÝSTAV

 

 

 

 

 

18

Expozice ČS Zaječov 2013

Lukáš Záhlava

 

 

 

 

 

SPOLEČENSKÁ RUBRIKA

 

 

 

 

 

19

4. česko -německé setkání strakáčkářů

Jaroslav Kratochvíl

20

Naši jubilanti

Jaroslav Vlastník

 

 

VÝBOROVÁ SCHŮZE 12.1.2013 KOLÍN - VLASTNÍK JAROSLAV

Přítomni :O. Palounek, J. Vacek, J. Vlastník, J. Pražan, J. Nykl, J. Tuček, J. Morbicr, J. Kratochvíl, J. Lachký, J. Svítil, L. Vokolek.

Hosté : J. Břečka, L. Záhlava

Schůzi zahájil Jiří Vacek a popřál všem hodně štěstí do nového roku.

Poděkoval J. Břečkovi za kvalitně vydaný zpravodaj.

Jednatel J. Vlastník informoval o došlé poště:

Žádost o ukončení členství : Vladimír Kopřiva ( Kyjov ), Radim Mrlina a Gregorová Kateřina z nedostatku času.

Žádost o vstoupení do klubu:

Dvořák Pavel, Milovice 1, 76802 Zdounky

Narozen 10.2.1968, chová ČSč 3.8, člen ZO Zdounky, tel. : 602 796 892

Švehla Prokop, Lidická 544, 336 01 Blovice

Narozen 21.6.1940, chová ČSč 1.3, člen ZO Blovice, Tel. : 736 623 526

Oba přijati výborem klubu.

  M. Martinec : poslal příspěvek do brožury klubu k 80. výročí.

Š. Rešovský: informace o expozici Zaječov na 9.-10.3. 2013 + podmínky.

J. Havrda: omluvení z blížící se výroční schůze ze zdravotních důvodů a přidána básnička o Českém strakáči( publikována v brožuře klubu k 80. výročí).

Obeslání sponzora o finanční částku Fides Agro spol. s r.o. i poděkování.

Možnost speciální výstavy v Kolíně 6.12.2013 s kluby Z, Nč, ČA od př. Pilaře.

Výborem projednáno a odsouhlasena, ale bohužel F. PILAŘ od uskutečnění speciální výstavy ustoupil - KLUBY ODEŠLY JINAM.

Vyloučení z klubu Bastla Františka, Jemnice.

Výroční členská schůze 23.2.2013 s oslavou 80 výročí: restaurace Obecní Dům, Legerova 30, Kolín III. Zajištěno Láďou Vokolkem.

Pamětní desky odsouhlaseno výborem počet 30 kusů zasloužilým členům, zajistí L. Vokolek.Jmenný seznam 30-ti zasloužilým členům napíše J. Nykl.

Pamětní listy všem členům – nechat udělat 85 kusů, zajistí J. Svítil.

Almanach dokončuje Lukáš Záhlava, upřesnilo se co publikovat, bude vydán na výroční členskou schůzi pro všechny členy klubu, zajistí i výtisk.

Klubové soutěže – poháry zajistí L. Vokolek

Sepsán program a jednatel rozešle pozvánky členům + J. Královi a za ÚOK J. Šípovi.

Volby: odhlasované tajné volby, připraví Lachký J.

Navrhnutí kandidáti: Morbicr J., J. Vacek, J. Kratochvíl, J. Břečka, J. Svítil, J. Nykl, J. Vlastník,L. Hrstka, J. Pražan, L. Vokolek, O. Palounek, J. Lachký.

př. J. Nykl : informoval o registraci, typizace speciální výstavy Slavkov u Brna.

4 ČS : 1 ČSč, 1 ČSm, 2 ČSčž.

Modrá linie začíná prvním číslem (4) a černožlutá linie začíná prvním číslem(5)

Za odbornou komisi informoval, že pořád někteří naši kluboví členové neznají nejspíš standard ČS.

A proto navrhuje přidělit těmto členům vzdělavatele, který by jim upřesnil jakých chyb by se mělo vyvarovat, aby nedělali ostudu sobě a klubu.

J. Tuček provedení revize pokladny J. Morbicrem souhlasí.

Speciální výstava odsouhlasena výborem na 8. - 9. 11. 2013 ve Slavkově u Brna.

Doplněna expozice Hlinsko v Č. 31.8. - 1.9. 2013

Příští výborová schůze bude 5.5. 2013 v Poličce.

 

 

 

Vážení přátelé,

dovolte, co by zastupující předseda připomněl činnost klubu ČS za rok 2012.

Výbor klubu se během roku scházel dle potřeby a činnosti, vyplývající z potřeb klubu a usnesení z minulé výroční schůze. Řešil zdárně dané úkoly – snažil se pracovat pro rozkvět a propagaci klubu. Nejen o své činnosti, ale i o práci celého klubu jste byli informováni na stránkách zpravodaje, které díky p. Břečkovi zdárně nadále vychází. Další informace naleznete na internetových stránkách klubu, kde můžete dávat své návrhy, dotazy, připomínky, které bude výbor operativně řešit.

Můžete zde shlédnout i fotografie z konaných akcí. Jako třeba z expozic, které se loni uskutečnily v Poličce, Zdounkách, Hlinsku a nově i na středozápadě Čech v Zaječově. Speciální výstava byla ve Slavkově a Kolíně. Členové ČS vystavili i svá zvířata na NVMK v Hodoníně a celostátní výstavě v Lysé nad Labem, Evropské výstavě v Lipsku a na dalších mnoha místních výstavách po celé České republice, kde zdárně propagovali ČS – za což všem patří vřelé poděkování. Jen je dobře, že se na těchto výstavách setkáváme, někdy i více dní. Diskutujeme v přátelské atmosféře o našich problémech o našem ČS. Utužuje se tím přátelství mezi členy.

Velmi zdárnou akcí – bylo setkání v Bučovicích s Německými chovateli ČS. Velké poděkování patří Honzovi Lachkému a Jirkovi Svítilovi za jeho zajištění a zdárný průběh. Dále všem chovatelům, které jsme navštívili a umožnili nám shlédnout jejich chovy. Nesmím ani zapomenout na kulturní vystoupení Ládi Vokolka.

Tato setkání jsou velkým přínosem pro nás, otevírají nám cesty do zahraničních chovů. Byli jsme pozváni na celoněmeckou speciálku strakáčů do Dettelbachu a na Evropskou výstavu v Lipsku. Obou výstav jsme se zúčastnili. Velkým překvapením bylo vidět na každé této vystavě kolem 25 ČS v divoce zbarveném rázu. Škoda, že takovou výstavu, která proběhla v Dettelbachu – všech strakáčů, nejsme schopni uskutečnit u nás – byla to krása. Ostatní kluby nemají zájem.Mou povinností je také poděkovat všem sponzorům i členům, kteří podporují náš klub finančně či věcnými dary.

Dále bych chtěl blahopřát těm členům, kteří se umístili v klubových soutěžích na předních místech a budou jim dnes předány poháry za jejich práci a výsledky na výstavách.

Letošní schůze je i volební – volba nového výboru. Proto je mojí povinností poděkovat všem členům stávajícího výboru za jejich práci a činnost, kterou vykonávali v minulém funkčním období. Já za sebe mohu hodnotit výbor, ale i práci celého klubu kladně, daných úkolů a akcí pořádaných nejen klubem, se zhostili kladně.

Je to znát i na našem ČS, hlavně v tvaru, kde téměř zmizely kyčelní hrboly a lalůčky u samců, zlepšily se i hrudní končetiny a šířka hrudi. Dále se ale stále musíme zaměřovat na celkový typ a barevné rázy, které nám zaostávají za černými.

Hmotnost nám ale kolísá a měli bychom se zamyslet nad případným zvýšením váhové hranice 10.bodů na rozmezí 3,50-4,00 kg.

Často se totiž setkáváme s jedinci, kteří stěží dosáhnou v dospělosti 3,00-3,20kg. Přitom už máme spoustu pěkných zvířat, které mají běžně mezi 3,50-4,00kg váhy. A nízká váha se dědí jako vlastnost po řadu pokolení a je velmi těžké se z ní vymanit...

Věřím, že i nadále se nám Všem bude dařit zlepšovat našeho ČS v kamarádském a přátelském duchu našeho klubu. Klubu, který je tady již 80 let.

V dalších následujících zprávách si připomeneme jeho založení a cíle – šlechtit, zlepšovat, propagovat a hlavně zachovat ČS pro další generace.

Jsem přesvědčen, že díky Vám ČS nikdy nezanikne a v budoucnu bude uznáván v celé své kráse po celé Evropě či v celém světě.

Jiří Vacek

 

 

 

Pohled do historie – Jan Lachký

Dne 20.11.2012 uplynulo 80 let od založení samostatného klubu Čs. Dnes nastala ta chvíle, abychom si připomněli snahu naších předchůdců o vyšlechtění národního plemene a předali odkaz chovatelům až do dnešních dnů.

Historie Čs sahá až do 19.století. Na počátku 20.století v roce 1903 pán Jan Kálal inicioval šlechtění černobílého stájového králíka. Snaha tehdejších chovatelů vyústila k založení klubu Čs společně s chovateli Belgického obra.

Klub byl založen 29. června 1914 v Praze v restauraci U zlatého soudku. Válka, jenž v roce 1914 začala, na dlouho přerušila činnost a klub zanikl. Teprve až v roce 1932 na popud pána Březnovského a dalších chovatelů byl založen samostatný klub. Stalo se tak 20.11.1932 v restauraci Tivoli. Prvním předsedou se stal Jaroslav Dražan.

Již v roce 1934 se konala I.samostatná expozice Čs při zemědělské výstavě v Praze. Zde pán Dražan představil nový standart pro posuzování Čs.

Přišla druhá válka a klub byl v roce 1942 rozpuštěn. Po skončení války dne 9.9.1945 se konal sjezd a novým předsedou se stal pán Rákos. Do poválečné historie klubu se zapsal František Mařík, také předseda klubu. Za jeho éry se konala II.speciální výstava Čs v parku Julia Fučíka v Praze. Bylo vystaveno 213 strakáčů převážně z okolí Prahy. Katalog z této výstavy je ve vlastnictví přítele Jirky Jahody. To se píše již rok 1952 a klub tímto oslavil 20 let trvání. Z úvodníku, jehož autorem byl Mařík pár slov – cituji – nedělám rozdíl mezi chovateli ani plemeny. Jsme chovatelé, převzali jsme celou řadu povinností a odpovědnosti, které nám ukládá naše chovatelská čest – konec citátu.

Následující léta přinesla mnoho chovatelů, kteří se zasloužili o vývoj Čs a nelze je zde všechny vzpomenout. Snad jen pár jmen Mařík, Bureš od Nymburka, Pokorný ze Žatce, Václavík, Švejda ze Slatiňan, Dřevíkovský, Labuť, taky Hrdina ze Ždánic u Kolína ten vypěstoval nejvíce barevných rázů. Josef Veselý ten byl u zrodu zakrslého Čs a další. V těchto letech se konaly schůze v Praze na Vinohradech. Později se přenesly do Kolína, kde se konají až do dnešních dnů. U příležitosti 50 let klubu se konala slavnostní schůze v Hlinsku.

V roce 1981 jsem se stal členem místní ZO a započal s chovem Čs. Po prvních úspěších,ale hlavně nezdarech mě doktor Mirek Musil seznámil s přítelem Ambrožem z Kniniček. Těmto dvěma děkuji za to, že jsem vytrval v chovu Čs až do dnešních dnů. Přes posuzovatele Mojmíra Dvořáka jsem se stal členem klubu. Velmi na mne zapůsobily schůze u Nováků, kde nebylo kolikrát si kde sednout. V tomto období jsem navštěvoval různé výstavy, převážně klubové

Také Kolín, kde bylo možno vidět i 300 strakáčů.

Velmi rád jsem jezdíval do Nového Města na Moravě, kde jsem i vystavoval.

Koncem 90 let, na popud přít.Františka Mičky z Hrubé Vrbky, se ve Velké nad Veličkou konala I.expozice Čs na jižní Moravě. Následovaly další expozice Hroznová Lhota, Bučovice, Bzenec, Ořechov, Zdounky a další. Expozice se koná tradičně ve Zdounkách, letos však pro změnu v Bučovicích. Poslední vlaštovkou je již v pořadí druhá expozice v Zaječově v západních Čechách. Také speciální výstava Čs v Kolíně dostala nového partnera Slavkov u Brna. Hlavní důvod je ve vzdálenosti, doprava zvířat na výstavy, náklady s tím spojené, ale také klesající počet strakáčů a vystavujících.

Do činnosti klubu vstoupila Evropská výstava v Brně. Zde došlo poprvé k porovnání našeho Čs s malým strakáčem, ten byl vyšlechtěn z našeho Čs. Rok 2000 a další Evropská výstava ve Welsu v Rakousku. A tak s přít.Svítilem jsme vezli svou kůži na tuto výstavu. Zde jsme získali né mnoho bodů,ale zkušenosti. Hlavně jsme poukázali na to, že našeho strakáče lze vystavovat i v zahraničí. Jedna z dalších výstav se konala v Nitře na Slovensku. Mimo vystavujících naších chovatelů, byla předvedena ukázková expozice barevných rázů Čs. Velkou zásluhu na tomto počinu měl přít. Svítil. Ten celou výstavku zorganizoval a osobně v Nitře připravil.Výstavka měla velký úspěch a přivedla německé chovatele. Ti následně od nás odkoupili Čs divoce zbarveného. Byly to především kontakty př. Kratochvíla, jehož zásluhou vše proběhlo. Nezůstalo však jen u této akce. Rovněž chovatelé ze Švýcarska projevili zájem o našeho Čs. Pro změnu odkoupili od nás strakáče havanovité. Následně jsme byli pozváni na speciální výstavy strakáčů do Německa. Tyto se konají každý rok v jiné části Německa. Mimo malého strakáče, vždy v počtu 400 i více, lze vidět tato plemena - Něm.obrovitého strakáče, Rýnského strakáče,

Anglického strakáče, zakrslého strakáče, celkem kolem 1700 králíků.

V měsíci červnu se koná již 4 setkání s chovateli z Německa. Letos jsme hosty my. V minulosti se konalo setkání 2 krát u nás – v Těšankách a Bučovicích. V Německu to bylo lázeňské město Bad Orb. Závěrem patří naše poděkování naším předchůdcům známým i neznámým, kteří dali základ vývoji našeho krasavce. Dnešní chovatelé převzali tuto štafetu a pokračují v chovu a vývoji Čs. Vzpomeňme také kamaráda a přítele Oldu, s kterým jsme se před 8 dny rozloučili. Patřil k předním chovatelům Čs a dlouhá léta byl platným členům výboru.

 

 

Zpráva jednatele: Vlastník Jaroslav

 Vážení přátelé,

klub v roce 2012 měl 77 členů, během roku si napsali žádost o vstoupení do klubu a byli přijati výborem:

David Kupec, Kladno

Pavel Dvořák, Milovice ( Zdounky )

Švehla Prokop, Blovice

a nyní Petr Palounek, Čejetice.

Tři členové napsali žádost o ukončení členství z nedostatku času:

Kopřiva Vladimír, Mrlina Radim a Gregorová Kateřina.

Za dlouhodobé nekomunikování s klubem byl vyloučen výborem: Bastl František.

A jako poslední z našich řad odešel náš předseda Oldřich Palounek,

zemřel 8. února 2013.

Poslední rozloučení se uskutečnilo 15.2. 2013 v Kosmonosích, kde jsme za klub položili kytici a uctili památku a př. Mička Miloš pronesl řeč.

Z toho výčtu vyplývá že klub po přijetí nových členů a odpočtu má 76 členů na letošní rok 2013.

 Splnění usnesení přijaté výroční členskou schůzí, která se uskutečnila dne 25. února 2012 v Kolíně dle jednotlivých bodů bylo splněno: 

    Výroční členská schůze vzala na vědomí předložené zprávy včetně informací o               finančním hospodaření klubu.                                                                                    

    Výroční členská schůze uložila uspořádání speciálních expozic při výstavách                 Zaječov, Polička, Zdounky, Hlinsko v Č. a dvou speciálních výstav Kolín – Štítary a        Slavkov u Brna. Všechny výstavy se uskutečnily. Zhodnocení jednotlivých expozic           bylo provedeno pověřenými členy klubu a členská základna byla informována ve             zpravodajích i na klubových internetových stránkách.

    Výborové schůze se konaly dle harmonogramu s účastí členů výboru 85% .

    Byl zaplacen finanční prostředek pro potřebu Českoněmeckého setkání v Bučovicích.     Plus příspěvek na vystavené králíky na EV Lipsko.

    Klubové zpravodaje 1. a 2. byly vydány a rozeslány všem členům. První číslo př.               Mičkou M. a druhého se zhostil př. Břečka J..

    Vedení klubu v zastoupení provedl př. Jiří Vacek.

    Uskutečnění oslavy 80. výročí na nynější výroční schůzi 23.2. 2013

    Zahájila se typizace na barevné rázy modrý a černožlutý na speciálních výstavách a       byla založena plemenná kniha př. Nyklem .

    Výroční členská schůze klubu chovatelů králíků ČS s oslavou 80. výročí konaná dne    23. února 2013 restaurace Obecní Dům

    Schůzi zahájil v novém prostředí př. Jiří Vacek. Uskutečnilo se po 10. hodině, kdy         přivítal př. J. Šípa za ÚOK, našeho člena viceprezidenta Evropského svazu Ing.             Jaroslava Kratochvíla a přítomných 32 členů klubu:

    Kouřil P., Mička M., Hamza V., Kmošek , Andrlík V., Kupec D., Šantora M., Brulík P.,         Smetana L., Ovesný F., Matysík J., Krajkovič, Rešovský , Hrabák Z., Peták., Martinec     M., Záhlava, Kubát, Hovorka, Procházka, Tuček F., Hrstka , Kracík, Mach, Tuček J.,     Morbicr, Vokolek, Pražan, Nykl J., Vacek, Pluhař a Vlastník.

   Omluveno bylo 18 členů, jmenovitě :

    Břečka J., Gajdůšek Fr., Havrda J., Horinka P., Kubíčková J., Lachký J., Laštovka Z.     ml., Mička T., Moravec T., Potůček B., Potůček M.,Rajnošek J., Rovenský J., Samec         J., Suchý P., Svítil J., Vácha J. a pozvaný host Král Jiří.

    Někteří omluvení chovatelé zaslali omluvné dopisy nebo se omluvili telefonicky pro         nemoc a jiné důvody.

    Př. J. Vacek vyzval k uctění památky zesnulého přítele Oldřicha Palounka, aby byla       držena minuta ticha.

       Př. J. Vacek nechal hlasovat o programu, jenž každý v předstihu obdržel, program         byl  schválen.

    Diskuze:

    př. Ing. J. Kratochvíl : informoval o EV Lipsko, kritika a nedostatky i díky velikému         počtu vystavených zvířat.

   Speciální výstavy v Německu lepší a zajímavější.

  1. IV. Českoněmecké setkání 14. - 16. 6. 2013 v Německu ( u Hanoveru )

    • př. J. Tuček, J. Pražan, V. Hamza : speciální výstava Kolín i Slavkov u Brna

    • př. J. Vacek J. Kratochvíl, L. Vokolek : dělání jedné velké speciálky, netříštit ji ( třeba Lysá nad Labem )

    • př. Peták: udělat při Lysé , větší propagace ČS! propagoval ČS v časopise Receptář.

    • př. L. Hrstka, J. Matysík : střídání speciálky

    Morbicr J. : hlasování pro - jednu speciální výstavu – 29 hlasů

    - dvě speciální výstavy – 3 hlasy

    Hlasování pro expozici Kolín 2013 – 23 hlasů

    Hlasování každý člen napsal kde by chtěl mít speciální výstavu 2014

    Odhlasováno: pro rok 2014 Kolín.

    • př. M. Mička zavzpomínal na dřívější léta a předání ČS německým chovatelům.

    V dnešní době jsou standardní čeští strakáči 3,80 – 4,0 kg, bacha na zařazování drobnějších malých strakáčů na samé hranici váhy, protože se drží až 5 generací!

    Tlumočil nespokojenost klubu k práci ÚOK k Evropskému vzorníku králíků.

    • Př. Vacek reagoval – i před 10 lety byla častá nízká hmotnost na výstavách ČS.

    • př. L. Vokolek : navrhl změny memoriálu Maříka na O. Palounka.

    ( počkat ještě s tím )

    • př. Peták: proč musí být výbor sudý 8 členy, 16 členů pro 7 členy výbor klubu.

      Zpráva registrátora za rok 2012 – Josef NyklPokles registrace je pouze u černého rázu, u jinobarevných rázů je naopak růst, celkem jsme zaostali oproti minulému roku o 46 ks. Neregistrovali jsme pouze dva rázy, a to izabelu a ráz madagaskarový. Přítel Cásek a Břečka se pokoušejí regenerovat ráz madagaskarový, proto jej zatím v klubu neregistrují. V černém rázu bylo celkem zaregistrováno 948 ks Čs.

    Volby :

    Volební komise : Vokolek, Morbicr, Hrstka

    Tajné 7 členy výbor plus 3 v revizní komisi

    Navrhnutí : J. Břečka, L. Hrstka, Lachký J., Morbicr J., Nykl J., Pražan J., Svítil J., Vacek J., Vlastník J., Vokolek L., odstoupil Ing. J. Kratochvíl

    Na doplnění byl navrhnut J. Hovorka.

    Nejméně hlasů získal J. Pražan je vedený jako náhradník

    př. J. Vacek : poděkoval J. Pražanu za dlouholetou svědomitou práci pokladníka a ukončení ve výboru. Předal dar.

    př. J. Pražan: rád jsem dělal práci ve výboru od přebrání pokladníka od Vamberského.

    Moc děkuji za dar.

    Předání pamětních plaket zasloužilým členům 80 výročí ( Nykl J., Morbicr J. ):

    Ambrož F., Andrlík V., Brulík P., Gajdůšek F., Hamza V., Havrda J., Hrstka L., Kosík L., Ing. Kratochvíl J., Kubát M., Pražan J., Procházka J., Machač J., Malina J., Matysík J., Mička M., Mička F., Morbicr J., Nykl J., Peták J., Kracík M., Lachký J.,Laštovka Z. ml., Hovorka J., Samec J., Smetana L., Sviták F., Svítil J., Svoboda Z., Tuček F., Tuček J., Vacek J., Vácha J., Vlastník J., Vokolek L.

    Předání pamětních listů a brožury klubu rozdali Vokolek L. a Záhlava L. všem účastněným na výroční schůzi a zbytku členům klubu předá L. Vokolek na nejbližší klubové akci popřípadě pošle.

     

    Zpráva pokladníka Klubu ČS za rok 2012 -Josef Pražan

    Vážení přátelé, nejvyšším příjmem jsou stále naše členské příspěvky. Druhou nejvyšší částkou je sponzorský příspěvek od fa Fides Agro Šardice 5.000,- Kč. Přítel Vokolek přispěl 500,- Kč na soutěž Klubu. I v roce 2012 zaslalo 19 členů Klubu navýšený čl. příspěvek, což je o 3.200,- Kč více. A to 500,- Kč Břečka Jiří, Lachký Jan, Svítil Jiří, Vacek Jiří a Vokolek Láďa a Suchý Petr. 400,- Kč př.Hovorka Jiří, Ing. Kratochvíl Jar. a Svoboda Zdeněk. 300,- Kč př. Hrabák Zdeněk, Malina Jan, Morbicr Josef, Palounek Olda, Ing. Rašovský Štefan a Záhlava Lukáš. 250,- Kč př. Gajdůšek Fr., Křemeček Josef, Kubíčková Jitka a Mrlina Radim. Všem uvedeným za navýšený příspěvek děkuji. Rovněž děkuji fa Fides-Agro Šardice za sponzorský dar, př. Miloši Mičkovi za zprostředkování, př. Vokolkovi za příspěvek do soutěže Klubu a poděkování patří př. Františku Mičkovi

    a Jindřichu Váchovi, kteří zaslali 200,- Kč po dovršení 70-ti let.

    Příjmy v roce 2012 Členské příspěvky 15.300,- Kč

    Sponzor Fides-Agro 10.000,- Kč

    př. Vokolek Láďa 500,- Kč

    úroky 39,60 Kč

    Celkový příjem 25.839,60 Kč

    Vydání v roce 2012 2 čísla Zpravodaje 4.757,- Kč

    Jízdné 3 schůze výboru 4.149,- Kč

    Setkání s chovateli SRN 5.000,- Kč

    Klubová soutěž 2011 2.544,- Kč

    Spec. Slavkov 1.385,- Kč

    Vydání jednatele Klubu 1.353,- Kč

    Za vedení účtu 1.138,- Kč

    Palounek 70tiny 620,- Kč

    Delegát ÚV svazu 300,- Kč

    Reg. poplatek ÚV svazu 798,- Kč

    Vydání klubového registrátora 524,- Kč

    Spec. Kolín 2012 300,- Kč

    Celkové vydání 22.858,- Kč

     

    Výsledek našeho hospodaření v roce 2012: přebytek 2.981,60 Kč

     

    Pokladna k 1.1. 2013     minus 1.867,30 Kč

    Na účtu IPB Hlinsko 1.1.2013    40.709,51 Kč

    Zpráva registrátora za rok 2012 – Josef Nykl

     

    V uplynulém roce bylo celkem zaregistrováno 1304 králíků Čs.

    Pokles registrace je pouze u černého rázu, u jinobarevných rázů je naopak růst, celkem jsme zaostali oproti minulému roku o 46 ks. Neregistrovali jsme pouze dva rázy, a to izabelu a ráz madagaskarový. Přítel Cásek a Břečka se pokoušejí regenerovat ráz madagaskarový, proto jej zatím v klubu neregistrují.

    V černém rázu bylo celkem zaregistrováno 948 ks Čs. 

    A to S 439 ks. V jinobarevných rázech bylo registrováno 356 ks

    línie č.21 – 70 ks havanovití 103 ks

    23 – 123 ks modří 131 ks

    25 – 31 ks činčilový 10 ks

    27 – 42 ks modrožlutý 14 ks

    28 – 17 ks žlutý 2 ks

    29 – 3 ks železitý 22 ks

    30 – 31 ks divoký 18 ks

    36 – 95 ks černožlutý 56 ks

    42 – 29 ks

    43 – 19 ks

    45 – 12 ks

    P – 37 ks

     

    Pořadí v registracích:

     

    1.) Smetana Ladislav 71 ks

    2.) Gajdůšek František 62 ks

    3.) Lachký Jan 59 ks

    4.) Svoboda Zdeněk 57 ks

    5.) Sviták František 52 ks

    6.) Machač Jan, Vacek Jiří, Brulík Pavel 45 ks

    7.) Kubát Miloslav 41 ks

    8.) Mička Tomáš 37 ks

    9.) Ing. Kratochvíl, Vácha Jindřich 36 ks

    10.) Hovorka Jiří 33 ks

  2.  

 

 

Zpráva odborné komise za rok 2012 – Josef Nykl

Úvodem mi dovolte, abych i já vzpomenul náhlého úmrtí přítele Oldy Palounka, jednak z hlediska ztráty kvalitního člověka, ale zároveň i jednoho z nejvýznamnějších chovatelů klubu v Čs.

Podle usnesení z minulé VČS byly založeny plemenné knihy pro ráz modrý a černožlutý. Do těchto knih byli již otypizováni v modrých 1.0 C 4-1 S-34 94,5b majitel Ladislav Vokolek zároveň je zakladatelem 4. línie. Zakladatelem 6. línie je 1.0 C 4-0 S-89 95,0b majitel je totožný. Tento 1.0 má původ Německý.

V černožlutých zakladatelem línie č.5 je 1.0 C 1-2 S-12 95b majitel Jiří Svítil.

Zakladatelem 6. línie je 1.0 C3-1 S-40 majitel J. Svítil oba původ NSR.

V černých byla obnovena línie č.22 po 1.0 C 6-1 S-310 95,5b majitel Josef Pražan původ NSR.

Dále obnovena línie 31 a to 1.0 C 3-1 S277 95b majitel František Gajdůšek.

Přátelé Břečka Jiří a Cásek regenerují jeden z rázů, který nám dosud chybí, a to madagaskarový, přeji jim mnoho úspěchů v jejich nelehké práci. První úspěch se již částečně povedl na speciálce ve Slavkově Čs mad. získal Čc na 1.0 př. Cáska.

Již nám chybí pouze jeden ráz, kterým se dosud nikdo nezabývá, a to izabela neboli želvovinový.

Zúčastnil jsem se též speciálky v Německém Dettelbachu a musím konstatovat, že to byla krásná výstava s množstvím strakáčů, byli jsme vřele přivítáni a pohoštěni. Co se týče samotných strakáčů, jak to bývá i u nás, byli horší i pěkní, ale uvažme, že se zde objevilo velmi málo zvířat s váhou 3,50 což bylo maximum. Většinou se hmotnost pohybovala kolem 3,0 kg, což pro naše strakáče a pro další křížení v našich chovech není vhodné. Z těchto důvodů mají někteří chovatelé klubu hmotnostní problémy.

Co se týče tvaru, většina králíků v této pozici neměla problémy. Typ vzhledem k tomu, že mají tyto pozice spojeny trochu opomíjejí. Měl bych představu, že králík kolem 3 kg by se měl podobat typu Čm. Již v minulých letech jsem se zmiňoval, že menší strakáč, u nás 3,40-3,50 je na um chovatele mnohem lehčí, než králík kolem 4 kg, zde právě vznikají tvarové problémy např. kůže atd.

Srst u většiny králíků byla bez nedostatků, u nás je to způsobeno jednak dědičností, protože se v minulosti této pozici nevěnovala taková pozornost. Z druhého hlediska je to skladbou krmiva, kde nejsme s krmivem na takové úrovni jako němečtí chovatelé.

Kresba též byla na výborné úrovni, ale musíme vzít v úvahu, že němečtí chovatelé jsou mistry v úpravě strakáčů, i na to mají své nářadí, které se nechá v obchodě koupit.

V barvě je stav zhruba stejný jako u nás.

Ještě k této výstavě musím dodat, že posouzení bylo provedeno buď podle známosti nebo velmi lajdácky.

Ponaučení z této výstavy, tvrdě trestat světlý lem uší, v Německu je to výluka. Vady, které jsou u nás přípustné, což je černý dráp nebo nedotažený motýl na spodní pysk, jsou též v Německu vady výlukové, proto dbejte, pokud budete vystavovat v Německu, se těchto chyb vyvarovat.

Je tomu 3 roky co jsme žádali, aby v Evropském vzorníku byla u Čs prosazena stupnice váhy dle naších kritérií, avšak nebyli jsme vyslyšeni, proto prosadili němečtí přátelé hmotnost 3,50-4,0 kg za což jim můžeme vřele poděkovat, což jsme již učinili. Napovídá to o tom, že pokud UOKCHK nebude aktivní, budou si chovatelé z Německa navrhovat co chtějí a své požadavky prosadí. Z těchto důvodů navrhuji konzultaci UOK s německým zastoupením a dohodnout se na souznění obou vzorníků, což znamená vydat nový vzorník.

Co se týká propagace Českých strakáčů, je velmi dobrá jak na expozicích, speciálkách, na národních i mezinárodních výstavách. Úroveň se každým rokem zvyšuje. Ovšem někteří, a to každý rok, možná už 20 let vystavují králíky např. o 1 kg lehčí, v kresbě jako by tomu vůbec nerozuměli, o tvaru a typu se ani zmiňovat nebudu. Dohodli jsme se na jejích garantech, kteří jim vyberou a nebo nevyberou králíky na akce pořádané klubem, samozřejmě, že si majitel králíků garantovi cestu zaplatí. Tyto členové dělají klubu pouze ostudu.

Z jednotlivých výstav jste si již přečetli vše ve zpravodajích, proto se nebudu zmiňovat.

Dnes oslavujeme 80. výročí založení klubu, vzpomínám, když mi bylo 10-11 roků, otcovi, též chovateli Čs čb., opatřil kamarád samečka od přítele Františka Maříka, o jehož memoriál dnes soutěžíme, tehdy se v podstatě posuzoval typ a kresba, ostatním pozicím se nevěnovalo tolik pozornosti jako dnes, v současné době se to nedá přirovnat. V tehdejší době to bylo něco krásného a jezdilo se na něho dívat celé chovatelské okolí.

Porovnávám jaký krok jsme udělali za 50 let. Dnešní náročnost a tehdejší se nenechá vůbec přirovnat, ale více by nám mohl říci přítel Miloš Mička, který toto vše prožil v jeho aktivním věku.

 

 Zpráva kontrolní a revizní komise – Josef Tuček

Na výborové schůzi klubu Českého strakáče 12.1.2013 v Kolíně Taverně byla provedena kontrola pokladní knihy. Kontrolu jsme provedli ve složení Morbicr Josef a Tuček Josef.

Pokladní kniha je přehledně vedena, všechny příjmové i výdajové položky jsou doloženy doklady, vše souhlasí. Za což bych chtěl poděkovat našemu pokladníkovi Josefu Pražanovi.

Zpravodaj klubu vychází 2x ročně, ve kterém jsou členové klubu podrobně informováni o výborových schůzích a všech akcích pořádaných klubem.

Za což bych chtěl poděkovat Miloši Mičkovi Zpravodaj č. 1 a Jiřímu Břečkovi Zpravodaj č. 2.

 

 

Výsledky klubových soutěží :

Memoriál Františka Maříka

  1. Pražan Josef 15,5b

  2. Gajdůšek František 14,5b Kolekce

  3. Lachký Jan 14,5b

Memoriál Václava Brandy - získává Josef Procházka na 1.0 1 – 2S – 10 96b.

Memoriál Mojmíra Dvořáka - získává Jan Lachký na 0.1 3-2 S-94 95,5b.

Mistr klubu - mistrem klubu se se 409 body za rok 2012 stává Jan Lachký.

 

 

Nové kontakty: Jan Lachký : e-mail: honlachky@seznam.cz

Jiří Rovenský : e-mail: rovenskyjiri@centrum.cz, služební mobil: 601 551 506

 

 

 

Klubová soutěž černý ráz

 

  1. 1.) Lachký Jan 264,5b

  2. 2.) Smetana Ladislav 255b

  3. 3.) Gajdůšek František 210,5b

  4. 4.) Hovorka Jiří 178b

  5. 5.) Ing. Kratochvíl Jaroslav 150b

  6. 6.) Kubát Miloslav 136b

  7. 7.) Pražan Josef 126b

  8. 8.) Vokolek Ladislav 125b

  9. 9.) Nykl Josef 120,5b

10.) Sviták František 113,5b

11.) Malina Jan 110,5b

12.) Kmošek Vlastimil 110b

13.) Vácha Jindřich 86b

14.) Mička František 84,5b

15.) Matysík Jaroslav 84b

16.) Procházka Josef 80b

                                             17.) Mička M., Svoboda Zd. 79,5b

                                             18.)Samec Josef 73b

                                             19.) Andrlík Václav 72b

                                             20.)Machač Jan, Břečka Jiří 71,5b

 

Soutěž jinobarevných rázů

  1. Svítil Jiří 213,5b

  2. Vacek Jiří 210b

  3. Brulík Pavel 169,5b

  4. Lachký Jan 144,5b

  5. Hrstka Ladislav 132,5b

  6. Vokolek Ladislav 129,5b

  7. Svoboda Zdeněk 107b

  8. Tuček Josef 82b

  9. Peták Jaroslav 81,5b

  10. Matysík Jaroslav 78,5b

    Přehled chovných ČS na rok 2013 - Vlastník Jaroslav

     

    Hlášení o chovných ČS v klubu na rok 2013 poslalo ze 76 členů 72 i když někteří až po druhé upomínce, ale je to zlepšení proti předchozím rokům!

    Neposlaly 4 členové : Bartoň M., Křemeček J., Laštovka Z. St, Pašek J.

    Jeden člen je bez chovu př. Hamza.

     

    Barevný ráz

    Chovatelů

    Kusů ČS

    Průměr na člena

    Samců 1.0

    Samic 0.1

    černý

    59

    675

    11,4

    192

    483

    modrý

    15

    113

    7,5

    39

    74

    havanovitý

    9

    89

    9,9

    26

    63

    žlutý

    3

    9

    3

    4

    5

    madagaskarový

    3

    43

    14,3

    14

    29

    divoký

    7

    30

    4,3

    12

    18

    železitý

    6

    24

    3

    7

    17

    činčilový

    2

    13

    6,5

    4

    9

    černožlutý

    6

    58

    9,7

    17

    41

    modrožlutý

    2

    15

    7,5

    5

    10

    celkem

     

    1069

     

    320

    749

    Chovatelé jinobarevných rázů - Modrý: Branžovský M., Brulík P., Kmošek V., Kouřil P., Krajkovič P., Lachký J., Mach J., Matysík J., Morbicr J., Peták J., Svoboda Z., Tuček J., Vokolek L., Potůček B. a Potůček M.

    Havanovitý: Kracík M., Krajkovič P., Laštovka Z. Ml, Plaček L.,Smetana L., Svoboda Z.,Šantora M., Martinec M., Kupec D.

    Žlutý : Hovorka J., Lachký J. a Morbicr J.

    Madagaskarový : Cásek J., Břečka J. a Potůček B.

    Divoký : Černý D., Matysík J., Morbicr J., Rovenský J., Suchý P., Vacek J. a Vlastník J.

    Železitý : Matysík J., Morbicr J., Rovenský J., Suchý P., Vacek J. a Vlastník J.

    Činčilový : Svoboda Z. A Tuček J.

    Černožlutý: Hrstka L., Morbicr J., Svítil J., Tuček J., Vosáhlo M. a Záhlava L.

    Modrožlutý : Moravec T. a Vacek J.

    Již druhý rok po sobě se první z expozic Klubu chovatelů českých strakáčů uskutečnila při XLVI. zaječovské výstavě. Dne 9.-10. března se tak v chovatelském areálu v Zaječově – Horní Kvani sešlo na 70 českých strakáčů vystavených v šesti barevných rázech. Své svěřence na expozici předvedlo 12 chovatelů, z toho 11 je členy Klubu. Posuzování se ujal známý posuzovatel, přítel Stanislav Maxa, kterému za předvedenou práci a přístup patří poděkování.

    Nejpočetnější černý barevný ráz byl zastoupen 23 králíky od 6 vystavovatelů. Nejúspěšnější vystavovatel, přítel Lachký, získal pohár pro nejlepšího samce, oceněného 95,5 body a čestnou cenu za kolekci ČSč, která získala 378 bodů. Čestnou cenu dále získal přítel Vokolek na svého samce oceněného 95 body.

    Druhým nejpočetněji zastoupeným barevným rázem byl překvapivě havanovitý. Celkem bylo vystaveno 17 králíků od 3 vystavovatelů.

    Modrých strakáčů bylo 13 od 4 chovatelů. Zaujali zejména samci přítele Lachkého a Vokolka, oba oceněni 95 body a po zásluze odměněni čestnou cenou.

    Černožluté strakáče vystavili 2 chovatelé, výstavu obeslali celkem 8 kusy. Pohár pro nejlepší kolekci získal za bodový součet 284 bodů přítel Záhlava, stejný chovatel získal i pohár za nejlepší samici oceněnou 95 body.

    Železitých strakáčů bylo jedním chovatelem vystaveno 5, stejný vystavovatel se prezentoval i kolekcí 4 divoce zbarvených strakáčů.

    Hodnocená zvířata nemívala problémy v pozici hmotnost. V pozici tvar byly nejčastěji vytýkány mírné prošlapy hrudních končetin, volná kůže na prsou u samců a mírně vystouplé hrboly kyčelních kostí. V typu se občas objevila zvířata s užší a méně výraznou hlavou, případně měkčím uchem. Srst naprosté většiny zvířat nevykazovala výraznější vady. V pozici kresba se z vytýkaných vad nejčastěji objevovalo nečisté čelo. V pozici barva nebyly vystaveným zvířatům až na výjimky (bílé chloupky v kresbě) vytýkány nedostatky.

    Expozice v Zaječově je pro vystavovatele příjemná i tím, že na výstavní areál navazuje pohostinství, ve kterém se dá mezi přáteli prosedět a prodiskutovat celý den. K dispozici je v Zaječově i možnost kvalitního noclehu, který po náročném dni přijde vhod. Díky těmto dvěma společně stráveným dnům tak nezůstává jen u chovatelských témat, ale dochází i na příběhy ze života, které prohlubují naše přátelství. I to by měla být, vedle množství pěkných strakáčů, pobídka pro více vystavovatelů, aby se expozice (nejen zaječovské) účastnili v hojnějším počtu. Obzvlášť, když je vše podtrženo přátelskou a vstřícnou atmosférou ze strany organizátorů, za což jim patří dík. Věřím, že mladá tradice pravidelných strakáčkářských expozic v Zaječově tak bude mít ještě mnoho pokračování. Lukáš Záhlava

     

  Pozvánka na 4. německo-české strakáčkářské  setkání, které se koná od 14.-16.6.2013 u Jörga Stünkela poblíž Hannoveru. Vzhledem k potřebě potvrzení noclehů v Německu je nutné předat závaznou přihlášku s vložným 1 000 Kč nejpozději do 10. května t.r. na adresy Jirky Svítila nebo ing. Jaroslava Kratochvíla, podle místní příslušnosti. Doprava bude organizována dle konkrétních účastníků obdobnou formou jako při cestě do Bad Orbu v roce 2011. Bližší informace podáme přihlášeným chovatelům po 10. květnu dle došlých přihlášek.

Předběžný program setkání:

  1.  

    Pátek 14.6.2013

    příjezd v odpoledních hodinách do Neustadt (NSR), přivítání u Jörga Stünkela, ubytování (jednolůžkový cca. 38 €/osoba/noc ,dvoulůžkový cca 33 €./osoba/noc, včetně snídaně), prohlídka chovu Jörga Stünkela, chovatelská rozprava s posuzovatelem Jens Jadischkem a večerní grilování.

     

    Sobota 15.06.2013

    setkání u Jörga Stünkela - společný odjezd ( jízda ca. 20 min. ) prohlídka chovu - Jens Jadischke , Brelingen plemena strakáč obr č.b., rýnský str. čb. , společný oběd v Brelingen, prohlídka chovu - Klaus Schipper , Nienhagen/Celle plemena Čs č, Čs hav., Čs m, večer táborák -lovecká chata př. Jense Jadischkeho v Laderholz, lidová (venkovská) večeře spojená s příjemným posezením.

     

    Nedělě 16.06.2013

    setkání v hotelu , odjezd na další prohlídku chovu ( ca. 30 min ), prohlídka chovu u Erica Büschera, plemena Čs hav. , angl. strakáč čb. , společný oběd v Nienburg , odjezd do ČR

     

    Společenská rubrika

    Gratulujeme našim jubilantům, kteří oslaví svá životní jubilea

    a přejeme mnoho zdraví, štěstí a chovatelských úspěchů...

    Miloš Mička 1.12.1933 oslaví 80 roků

    Karel Moulis 27.4.1938 oslaví 75 roků

    Josef Pražan 12.5.1938 oslaví 75 roků

    Josef Procházka 27.5.1938 oslaví 75 roků

    Vladimír Hamza 26.9.1938 oslaví 75 roků

    Tomáš Mička 1.9.1943 oslaví 70 roků

    Ladislav Kosik 6.5.1948 oslaví 65 roků

    Ladislav Hrstka 2.6.1948 oslaví 65 roků

    Jaroslav Matysík 13.6.1948 oslaví 65 roků

    Jan Lachký 26.12.1948 oslaví 65 roků

    Jiří Vacek 20.9.1953 oslaví 60 roků

    Jiří Rovenský 11.8.1958 oslaví 55 roků

    Milan Havel 9.8.1963 oslaví 50 roků

    Ladislav Vokolek 5.9.1963 oslaví 50 roků

    Jiří Svítil 25.6.1968 oslaví 45 roků

    Jiří Břečka 31.10.1973 oslaví 40 roků

    Pavel Brulík 11.12.1973 oslaví 40 roků

    Tomáš Moravec 15.10.1978 oslaví 35 roků

    Za Klub chovatelů králíků Českých strakáčů přeje Jaroslav Vlastník