Jdi na obsah Jdi na menu

Zaječov 2012

První letošní expozice Klubu chovatelů králíků českých strakáčů se uskutečnila 3. března při jarní výstavě drobného zvířectva v Zaječově.

Při většině zaječovských výstav  bývají  čeští  strakáči k vidění, uspořádání expozice však slibovalo mnohem větší zastoupení našeho národního pokladu než je tomu obvykle.  Vzhledem k tomu, že šlo o první expozici ČS pořádanou v Zaječově, visela ve vzduchu otázka, jak celá tato akce dopadne.  Když jsme v sobotu odpoledne opouštěli výstavu, měli jsme z celého poběhu výstavy výborný pocit. To ale předbíhám…

Je pátek 2. března, krátce před osmou hodinou ranní. K chovatelskému areálu v Zaječově  - Horní Kvani se začínají sjíždět chovatelé, mezi kterými je tentokrát větší počet strakáčkářů. Drobné obavy z počtu vystavených králíků se rozplynuly hned po zaklecování zvířat. Povedlo se sehnat 80 králíků v 7 barevných rázech. Nutno podotknout, že velkou zásluhu na tomto množství, mají chovatelé z Moravy, bez jejich králíků by expozice byla sotva poloviční.  

Po zaklecování a malém občerstvení v hospůdce, která je součástí chovatelského areálu, přišlo na řadu posuzování. Toho se zhostili přátele Jiří Vacek (43 ČSč) a Josef Nykl (13 ČSm, 10 ČSčž, 5 ČShav, 4 ČSmž, 4  ČSdiv a 1 ČSžel).

Nejlépe hodnoceni byli:

1.0:  ČSč přítele Kratochvíla

0.1: ČSm přítele Brulíka

Kolekce: ČSm přítele |Brulíka

Čestné ceny na svá zvířata získali také přátelé Svítil na ČSčž a Smetana na ČSč.

Po samotném posuzování následovala chovatelská diskuse nad posouzenými zvířaty, která se od výstavních klecí postupně přesunula o několik metrů dál, do hospůdky.

V jejím příjemném prostředí jsme vydrželi nejen mezi námi strakáčkáři, ale i ostatními přítomnými chovateli (vlastně i nechovateli) povídat o chovatelských i nechovatelných tématech až do večerních hodin.  Přiznám se, že toto je ta část výstavy, na kterou se těším nejvíc. Když se najde dobrá parta, je radost v ní trávit čas.

Nocleh byl zajištěn v pěkném a velmi levném penzionu v Zaječově. I jeho poloha byla zvolena velmi dobře. Byť nebyl přímo u chovatelského areálu, v noci, s těžkýma nohama, se šlo z kopce, ráno pak přišel vhod zdravotní výšlap do kopce…

V sobotu přišel den D, kdy se otevřela výstava i pro veřejnost.  Asi netřeba popisovat průběh, toto bývá všude podobné. Dopoledne poměrně velký „nával“, který k poledni postupně opadával až na několik málo odpoledních návštěvníků.

Přesto, že zaječovská výstava pokračovala až do neděle, byla expozice ČS dle plánu ukončena již v sobotu odpoledne a strakáčkáři se rozjeli do svých domovů. Za velmi přátelské prostředí a poskytnutí velmi kvalitního zázemí se sluší poděkovat místním organizátorům. Věřím, že byl položen základní kámen první strakáčkářské expozice sezony a další budou následovat. Těším se za rok opět na viděnou v Zaječově! Do té doby nás ale čeká mnoho dalších společných akcí.

 

 chovatel_011.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_012.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_014.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_016.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_017.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_019.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_022.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chovatel_024.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukáš Záhlava