Jdi na obsah Jdi na menu

Speciální výstava ČS při CV Chovatel Lysá nad Labem 17-19.11.2017

4. 12. 2017

Vážení chovatelé a příznivci našeho národního klenotu českého strakáče. Chtěl bych shrnout své poznatky z letošní speciálky klubu Českých strakáčů očima návštěvníka a zároveň dlouholetého chovatele tohoto plemene.

Dle mého názoru se dá letošní speciálka hodnotit jako jedna z nejpovedenějších za poslední roky. To jak do kvality a počtu vystavených zvířat, tak i do počtu chovatelů, kteří výstavu obeslali.

Na výstavu bylo přihlášeno 146 ks ČS, dodáno bylo 144 ks v jedenácti barevných rázech od 31 chovatelů – černý, modrý, havanovitý, žlutý, divoký, madagaskar, izabela, železitý, činčilový, černožlutý a modrožlutý. ČS vystavilo 31 chovatelů, z toho bylo 24 členů našeho klubu.

Kvalita vystavených strakáčů byla opravdu na velice vysoké úrovni, o čemž svědčí i fakt, že  zvířata oceněná 95 body nedosáhla na čestné ceny.

Z celé speciálky byli pouze 4 strakáči ohodnoceni jako nedostateční a 3 jako neklasifikován.

Když jsem v úvodu psal, že kvalita předvedených zvířat byla na vysoké úrovni, nemohu se na druhou stranu nezmínit, že někteří jedinci měli kresebné vady, které by zkušený chovatel neměl ani vystavovat.

Naštěstí ti opravdu pěkní ČS převládali. Tak se asi nejvíce fanoušků strakáčů tlačilo u nádherných černých strakáčů Pepy Pražana, který právem získal pohár za nejlepšího samce – 97 bodů a zároveň pohár Oldřicha Palounka na nejlepší kolekci – 381 bodů.

Je neuvěřitelné, co Pepa ve svém věku dokáže. Je však faktem, že po celou dobu cca 30 let, co ho znám, je Pepa na špičce našich chovatelů ČS.

V černých ještě zaujala zvířata Josefa Jelínka – čestná cena na kolekci – 379 bodů. Je nutno se zmínit, že zvířata přítele Jelínka representovali i na soutěži Interkanin,  konané současně s naší speciálkou tamtéž, kde si vedli opravdu zdatně – 3x96 bodů, 1x 95,5 bodů.

V modré barvě u strakáčů dominoval samec př. Z. Svobody s ohodnocením 96 bodů. Velice vyrovnanou kolekci modrých vystavil nečlen klubu – př.Musil – 378 bodů.

Z havanovitých strakáčů obdržel čestnou cenu L.Smetana – 379 bodů. Pěkným dojmem působili samec Z.Svobody oceněný 95 body.

Čtyři žluté samce předvedl přítel Hovorka – zde se mu podařilo ustálit  kresbu a pěknou sytou žlutou barvu , ovšem stále se nedaří odstranit znatelné kyčelní hrboly.

Divoce zbarvení strakáči nedosáhli počtu vystavených zvířat z minulých let – pouze jedno předvedené zvíře, což bylo asi zklamáním co do počtu.

Jaroslav Vlastník vystavil pěknou samici železitého rázu – 95 bodů.

Jiří Břečka předvedl po jednom zvířeti v barvě madagaskar a jedno v barvě isabela.

V barvě činčilové vystavil Z. Svoboda dva králíky – 94 a 94,5 bodů a je na škodu, že se tomuto barevnému rázu nevěnuje více chovatelů.

Nejlepší černožluté strakáče vystavil M. Caha ml. , který získal čestnou cenu na kolekci 378,5 bodu a zároveň pohár za nejlepší 0,1 – 95 bodů.

Celou expozici uzavírali dva modrožlutí strakáči – snad našeho budoucího člena klubu Jiřího Luxemburka ocenění po 92 bodech.

Co říci závěrem – nezbývá než poděkovat všem, co tuto výstavu podpořili jak svými zvířaty, tak i svou návštěvou. Zároveň musím vyslovit přání, aby ta příští speciálka byla ještě lepší, než ta letošní. Jaká bude, to záleží jen na nás, členech klubu chovatelů českého strakáče.

Ladislav Vokolek