Jdi na obsah Jdi na menu

Speciální výstava- Kolín 2014

                               Čsdiv. vystavovatel př. Jiří Vacek

kolin-1.11.2014-080.jpg

Speciální výstava Kolín - Štítary

V sobotu 2. listopadu 2014 se konala v Kolíně - Štítarech okresní výstava, při které společně s ještě dalšími speciálkami, proběhla i speciální výstava českých strakáčů.
Celkem bylo přihlášeno
117 králíků ČS, dodáno a vystaveno bylo 116 králíků. Z toho počtu bylo 72 černých, 10 modrých, 5 havanovitých, 3 žlutí, 14 divoce zbarvených, 6 železitých, 1 modrožlutý a 5 černožlutých.
Vystavovalo 21 chovatelů  ČS z toho 19 členů klubu, což není mnoho.
Vystavovali: Darius S. (5 ks), Hovorka J. (8 ks), Hrstka L. (5 ks), Kratochvíl J. (4 ks), Kubát M. (10 ks),  Laštovka Z. (5 ks), Nykl J. (1 ks), Potůček B. (2 ks), Potůček M. (1 ks), Pražan Jiří (3 ks), Pražan Josef (5 ks), Procházka J. (5 ks), Samec J. (7 ks), Smetana L. (8 ks), Tuček J. (4 ks), Vacek J. (9 ks), Vácha J. (5 ks), Vlastník J. (12 ks),  Vokolek L. (6 ks).   
Hodnocení králíků provedli Jaroslav Vlastník (černí strakáči) a Vladimír Andrlík (barevní strakáči)

Čestné ceny a poháry získali:
Pohár nejlepší 1.0 ČSč Zdeněk Laštovka - 95,5 b.
Pohár nejlepší 0.1 ČSč Josef Pražan - 95,5 b.
Pohár na nejlepší kolekci ČSč Josef Pražan - 375,5 b.
Čestné ceny ČSč: Smetana L. (kol. 375.0 b.), Samec J. 2x (kol. 374,5 b. a 280,5 b.)

Barevné rázy:
Pohár nejlepší 1.0 ČSm Jiří Pražan - 95,5 b.
Pohár nejlepší 0.1 ČSčž Ladislav Hrstka - 94.5 b.
Pohár nejlepší kolekce a pohár Josefa Veselého ČS div Jiří Vacek - 377,5 b.
Čestné ceny barevný rázy: Hrstka L. ( ČSčž kol. 377,0 b.), Laštovka Z. (ČShav kol. 281,5 b.)  a Vlastník J. (ČSžel kol. 281,5 b.)

Všem blahopřejeme!

Byla provedena typizace vybraných ČS. Poháry na nejlepší kolekci černého a jinobarevného rázu plus pohár Josefa Veselého věnovala ZO ČSCH Kolín.
Děkuji všem vystavovatelům, návštěvníkům, pořadatelům a příští rok se těším na shledanou, snad v hojnějším počtu, při speciální výstavě v Lysé nad Labem
20. - 22. 11. 2015

Pár postřehů z posuzování speciální výstavy:
V letošním roce jsem posuzoval dvě klubové expozice ČS: Polička, Hlinsko v Čechách a nyní i speciální výstavu v Kolíně.
Mohl bych hodnotit, kde byli lepší strakáči, ale nebudu. Každý mohl výstavy navštívit, zvířata si prohlédnout a udělat si svůj obrázek.
Vypíši největší problémy, které sužují naše králíky.
Začnu v první pozici
hmotnost: V Kolíně byli všichni ČS černí převáženi. Bohužel, pořád se setkáváme na výstavách s králíky, kteří nedosahují hmotnosti 3,30 kg. U některých chovatelů je problém, že nedokáži dostatečně nakrmit a někteří králíci zase mají pozůstatky genů z minulých generací po přikřížení malých zvířat.
Náš klub preferuje ideální hmotnost 3,50 kg a více (to ale v žádném případě neznamená dlouhé a úzké tělo, které našemu strakáči nesluší!).

Tvar: Pořád stejný problém jsou lalůčky u samců a vystouplé kyčle. Jejich odstranění se musíme snažit doháhnout dalším cílevědomým výběrem. Jsou však i zvířata bez těchto vad.
Typ: Pozor musíme dávat na užší delší tělo, nyní se dost často i vyskytuje užší hruď. Dalším nešvarem jsou slabé hrudní končetiny, jejichž následkem bývá prošlap hrudních končetin - to českému strakáči vůbec nesluší!
Srst je u většiny zvířat v dobré kvalitě, je pružná, zlepšovat lze hustotu. Setkáváme se někdy s delší, popřípadě méně pružnou srstí .
Kresba to je ten nejkrásnější bonbónek. Je potřeba pořád hlídat kresbu hlavy a úhoře, setkáváme se nyní docela často s nepravidelnými křídly motýlku, i s tím že nezasahují obrubu spodního pysku!
Barva: Ojediněle se vyskytují bílé chloupky v barvě kresby i na uších, někdy mají králíci světlejší pírko.

Doufám, že tyto postřehy v některém chovu napomůžou při výběru a zkvalitnění našeho národního plemena.
Přeji hodně štěstí do roku 2015.

Jaroslav Vlastník

kolin-1.11.2014-032.jpg

Čsč na speciálce v kolíně 2014