Jdi na obsah Jdi na menu

Speciálka ČS v Lysé nad Labem 2015

 

V letošním roce se konala speciální výstava při celostátní výstavě drobného zvířectva Chovatel ve dnech 20. - 22. 11. 2015 v Lysé nad Labem.

Celkem bylo přihlášeno 135 českých strakáčů v 7 barevných rázech. Vystaveno bylo v černé barvě 92 ks (jeden nedodán), modré 3 ks, havanovitých 9 ks, divoce zbarvených 16 ks, železití 2 ks, želvovinoví 2 ks a černožlutých 12 ks - od 21 členů klubu 110 kusů a od 7 nečlenů klubu 25 kusů.

V barvě černé vystavovalo 14 členů klubu 73 králíků : př. Andrlík Vl. (4 ks), Gajdůšek F. (8 ks), Hovorka J. (12 ks),  Ing. Kratochvíl J. (6 ks), Kubát M. (4 ks), Lachký J. (4 ks), Laštovka Z. ( 4 ks), Nykl J. (6 ks), Samec J. (8 ks), Smetana L. (4 ks), Sviták F. (4 ks), Vácha J. ( 4 ks), Havrda J. (2 ks) a Kmošek V. (3 ks).

Nečlenové klubu, 5 chovatelů, vystavilo 19 kusů: Albrercht P. (4 ks), Jelínek J. (4 ks), Kubíček J. (4 ks), Čermáková M. (1 ks), Žížala J. (6 ks).

V barvě modré bohužel nevystavoval žádný člen klubu, pouze nečlen Chadraba K. (3 ks).

Havanovitých: Př. Kracík M. (4 ks), Laštovka Z. (4 ks) a MVDr. Martinec M. (1 ks).

Divoce zbarvených: Př. Vacek J. (11 ks), Vlastník J. (4 ks) a nečlen Čermáková (1 ks).

Železitý: Vlastník J. (1 ks) a nečlen Čermáková (1 ks)

Želvovinový: 2 kusy od Černý D.

Černožlutý: Př. Ing. Caha M. (7 ks), Hrstka  L. (4 ks) a nečlen Resl J. (1 ks).

Posouzení králíků provedli Ekrt Stanislav a Andrle Jiří.

Poháry byly rozděleny takto :

Mistr ČR – ČSč př. Lachký J. - 378 b. a pohár předsedy klubu ČS na nejlepší kolekci čes. strakáčů černých.

Mistr ČR - ČSdiv př. Vacek J. - 378.5 b., Memoriál Oldřicha Palounka, pohár na nejlepší kolekci ČS barevných, pohár na nejlepšího 1.0 ČS barevného klec č. 1472 (ČSdiv C 1-4 / S-6  – 95,5b.) a Pohár na nejlepší 0.1 ČS barevného klec č. 1470 ( ČSdiv C 3-5 / S-43 – 95,5 b.)

Pohár na nejlepší 1.0 ČSč získal nečlen klubu Žížala J. klec č. 1439 (C 1-5 / 21-50 – 96 b).

Pohár na nejlepší 0.1 ČSč získal Hovorka J. klec č. 1380 (C 3-5 / S- 258 – 95 b.)

Čestné ceny  získali na kolekce:

Nečlen klubu na ČSč - Albrecht P. 377,5 b., členové Samec J. ČSč – 377,5 b. a Ing. Caha M. ČSčž – 285 b.

Blahopřejeme!  Děkujeme i za poháry věnované M. Kotyzou a J. Vackem.

Mimo jiné při výstavě měl klub postavený pěkný propagační stánek, ve kterým po celou dobu výstavy propagovali př. Ing. Lukáš Záhlava s Jiřím Vackem české strakáče. Mimo propagace klubu nabízeli klubovou vestu a tričko s motivem českého strakáče. Stánek měl mezi návštěvníky dobrou odezvu, moc se líbil, snad i přivede nové členy mezi nás.

Příští rok 2016, snad i s větší počtem vystavených strakáčů i účastí členů, na speciální výstavě na shledanou.

Vlastník Jaroslav

bez-nazvu-7.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Celostátní výstava se konala 20. - 22. 11. 2015 v Lysé nad Labem. I zde jsme představili své králiky, naše národní plemeno Český strakáč. Jak bylo domluveno na výroční schůzi, klub při této příležitosti uspořádal speciálku. Bylo to správné rozhodnutí, výborná reprezentace klubu. Výstavu letos navštívil abnormální počet diváků, kteří si se zájmem prohlédli naše strakáče. Bylo to i díky Lukáši Záhlavovi, který velice dobře propagoval ČS v našem stánku. Ten byl postavený díky předsedovi svazu, Milanu Kotyzovi, blízko klecí našich ČS. Lukáš informoval o chovu, barevných rázech, úskalích a radostech při chovu ČS. Stánek vybavil reprezentačním materiálem, plakáty o chovu a klubu ČS. Přítel Vacek dovezl trička a vesty se symbolem klubu, př. Hovorka samolepky a prapor klubu. Stánek byl vkusně upraven a stal se na této výstavě jediným průkopníkem, propagující svoje plemeno. Ostatní kluby nám toto mohly jen závidět.

Výstavu navštívili i chovatelé okolních států. Mezi nimi naši dobří známí, chovatelé ČS ze Slovenska a NSR v čele s Josefem Steinackem.

Českých strakáčů bylo vystaveno celkem 135 kusů v 27 kolekcích, jednotlivců bylo vystaveno 27. Z tohoto množství bylo 93 černých, 3 modří, 9 havanovitých, 16 divoce zbarvených, 2 železití, 12 černožlutých a jako rarita 2 želvovinoví př. D. Černého. Tyto jsem naposledy na takovéto výstavě viděl v r. 1984 v Brně. Téměř polovina ČS byla nabídnuta k prodeji. Nestačilo to. Prodávali se, po dohodě s jejich chovateli, i původně neprodejní králici.

České strakáče posuzovali př. Ekrt a Andrle způsobem sudá lichá. Pohár pro nejlepší kolekci černých získal př. Lachký, nejlepšího 1.0 černého př. Žížala a nejlepší 0.1 př. Hovorka. Čestnou cenu obdrželi  
na černé př. Albrecht a Samec. Nejlepší kolekci, samce i samici barevných strakáčů vystavil a poháry na tyto zvířata získal př. Vacek. Čestnou cenu na barevné obdržel př. Caha. Pohár za nejlepší kolekci výstavy ČS, Memoriál Oldy Palounka ,obhájil př. Vacek.

Jiří Vacek

wp_20151120_002.jpg

 


Strakáči v Lysé 2015

Letošní speciální výstava Klubu chovatelů králíků českých strakáčů proběhla ve dnech 20. – 22. 11. 2015 při celostátní výstavě drobného zvířectva v Lysé nad Labem. Dovolte mi, abych vás se speciálkou a jejími souvislostmi seznámil tak, jak jsem je vnímal svýma očima.

Nejpočetněji byli zastoupeni černí strakáči, které reprezentovalo 93 zvířat od 19 chovatelů. Pohár pro nejlepšího samce, oceněného 96 body, získal přítel Jiří Žížala, nejlepší samici s 95 body představil přítel Jiří Hovorka. Pohár za nejlepší kolekci získal se součtem 378 bodů přítel Honza Lachký.  Čestné ceny za své černé strakáče pak obdrželi přátelé Albrecht a Samec. Mě osobně však zaujali především dva samci přítele Zdeňka Laštovky, kteří byli příkladem toho, jak má vypadat správný typ českého strakáče.

 Velkým zklamáním pro mě byli jen 3 vystavení modří strakáči od jediného chovatele. O tomto rázu již delší dobu neplatí, že je druhým nejrozšířenějším.

Celkem 9 havanovitých strakáčů od 3 vystavovatelů mě výrazněji neupoutalo. I tento barevný ráz se potýká s malým počtem chovatelů. Paradoxem proto je, že mnoho návštěvníků výstavy, kteří se zastavili na propagačním stánku našeho klubu, hodnotilo kontrast havanovité s bílou barvou jako vůbec nejlíbivější ze všech uznaných strakáčkářských rázů.

Velmi pěkně se prezentovalo 16 divoce zbarvených strakáčů, které spolu s dvěma železitými strakáči dodali 3 chovatelé. Přítel Jiří Vacek sklidil úspěch na všech frontách, vyhrál pohár pro nejlepšího barevného samce (95,5b), nejlepší barevnou samici (95,5b), nejlepší kolekci barevných strakáčů (378,5b) a získal i pohár udílený v rámci Memoriálu přítele Oldřicha Palounka.

Vyzdvihnout musím i dva vystavené želvovinové strakáče přítele Dana Černého, který se tento barevný ráz snaží vzkřísit z popela.  O tom, že se vydal správným směrem, svědčí samec oceněný 94 body. Abychom želvovinové strakáče vídali i nadále, je nezbytně nutné, aby se přidali i další nadšenci. Dan je totiž jediným chovatelem tohoto krásného barevného rázu.

V kolekci 12 černožlutých strakáčů od tří vystavovatelů výrazně vynikala zvířata přítele Mirka Cahy, který obdržel čestnou cenu na svojí samičku oceněnou 95,5 body.

Na tomto místě bych chtěl vyzdvihnout předsedu Klubu chovatelů králíků českých strakáčů, Jiřího Vacka, za to, že se mu povedlo na klubové úrovni prosadit pořádání speciální výstavy právě při celostátní výstavě v Lysé. Tento krok nebyl vůbec jednoduchý, ale nakonec se ukázalo, že byl učiněn správným směrem. Speciálka díky tomu proběhla v prostorách, které umožnily českého strakáče prezentovat tisícům návštěvníků. S tím souvisí i propagační stánek, který se podařilo při této speciálce zřídit. Za jeho zajištění patří velký dík předsedovi svazu, příteli Milanu Kotyzovi. Stánek nám umožnil nejen prezentovat klub a plemeno jako takové, hlavním cílem bylo propagovat českého strakáče mezi chovatele, kteří o jeho chovu uvažují, případně ho již chovají mimo klub.

I když je náš klub stabilní, je nutné vyvíjet aktivity za účelem získávání nových členů.  Přesto, že členská základna čítá okolo 80 chovatelů, je dobré uvědomit si tento počet v kontextu s tím, že ČS je uznán v 11 barevných rázech. Většina členů chová černé, pokud chceme v dostatečném počtu a kvalitě chovat i jiné barvy, je co možná nejširší členská základna potřeba (viz. úbytek chovů modrých a havanovitých strakáčů).

Nové výrazné tváře by mohly být posunem i pro samotné fungování klubu. Pořádání výletů za strakáči nejen po naší vlasti, ale i do zahraničí. Informování nejširší chovatelské veřejnosti o klubových aktivitách, psaní článků, reportáží.  Vymýšlení dalších způsobů, jak propagovat ČS. To všechno jsou věci, které v klubu aktivně realizuje poměrně úzký okruh lidí. V nedávné době museli z osobních důvodů omezit své aktivity dva členové, kteří byli pro svůj zápal motorem klubu.  Možná si řeknete, dva lidi, co to je. Ale oni chybí. A hodně. I když jsem přesvědčen o tom, že se oni dva přátelé brzy vrátí v plné chovatelské síle, protože český strakáč je láska, na kterou se nezapomíná, každá nová duše do party je vítána.

Věřím, že letošní speciálka ČS s rozšířenou propagací klubu přispěla k tomu, že strakatému kouzlu propadnou i další chovatelé. A o to přece jde.  

Lukáš Záhlava

wp_20151121_004.jpg