Jdi na obsah Jdi na menu

Německé ohlédnutí za 7. česko-německým setkáním

Překlad článku přítele Josefa Steinacka o 7. česko-německém setkání ze zářijového vydání časopisu Kleintier News.

 

Hosty u našich přátel strakáčkářů v Bušovicích / Plzni

 

Již po 7. jsme se ve dnech 3.6. – 5.6. setkali s našimi českými chovatelskými přáteli.

V pátek 3.6. jsme okolo 13. hodiny přijeli dobře naladěni k příteli Lukáši Záhlavovi do Bušovic. Manželé Winfried a Sylvia Schreiberovi zajistili dodávku. S nimi dorazili i manželé Michael a Anke Löhr, Kurt Vierheller a Josef Steinack. Stefan Grossmann a Gattin  stejně jako Jörg Stünkel s manželkou dorazili chvíli po nás. S nimi přijeli i Falko a Sabine Freundovi. Lukáš Záhlava a jeho rodiče nás velice srdečně uvítali. Postupně dorazili i další přátelé chovatelé v čele s předsedou Jiřím Vackem a Jaroslavem Kratochvílem. Po zaklecování dovezených zvířat začala čilá chovatelská debata. Rodina Záhlavova nám byla výbornými hostiteli. Káva, zákusky, jídlo a pití, vše bylo k dispozici.

Při následné chovatelské diskusi nám byly předvedeny i barevné rázy, které u nás nejsou chovány. Byli tak k vidění krásní zástupci žlutých, činčilových, madagaskarových i železitých strakáčů. Zároveň mohli český a německý posuzovatel ukázat přednosti a nedostatky vždy na stejném zvířeti a přidělit mu body. Velmi dlouho byla diskutována hmotnostní stupnice uvedená v evropském standartu ČS. Nejen čeští chovatelé, ale i my jsme byli ze snížení hmotnosti na 3,0 kg velmi zklamáni. Nikomu se toto nelíbí, nikdo si toto nepřál. Po intenzívní diskusi jsme se sjednotili na rozpětí od 3,25 do 4,0 kg. V tomto případě je třeba snažit se vyjít vstříc zemi původu plemene. Je to potřebné i k dosažení správného typu a válcovité formy těla. Zvířata s hmotností 3,0 kg jsou potomci po křížení s anglickými strakáčci, takoví králíci nejsou žádoucí. Požadavky na kresbu mají chovatelé obou zemí shodný. Náhled na plemenný standard je nyní u obou stran jednotný a může být předán předsedovi odboru králíků při Evropském chovatelském svazu.

Společně jsme navštívili chovatelské zařízení Lukáše Záhlavy obsazené českými strakáči černožlutými a prohlédli si hezká zvířata. Během odpoledne jsme navštívili také muzeum kočárů v Bušovicích. Soukromý investor, Čech, sehnal a zrestauroval nádherné staré kočáry. Představil nám tak ze své sbírky exponáty od kočárů určených pro děti až po koňské sáně. Taktéž koňské postroje a stará zrestaurovaná hasičská stříkačka patří do sbírky muzea.

Večer jsme strávili u výborného českého piva a grilováním. Vedle výměny chovatelských postřehů proběhla také výměna chovných zvířat.

Po krátké noci jsme 4. 6. navštívili přítele Zdeňka Laštovku z Mašťova. Představil nám jeho chov havanovitých a černých strakáčů. Při diskusi o tělesném rámci a celkovém typu jsme se jen utvrdili o správnosti již výše uvedeného.

Poté jsme si při mezizastávce cestou na oběd zvenčí prohlédli klášter v Mariánské Týnici. Po obědě jsme navštívili přítele Lubomíra Kesnera. Ten chová Německé obrovité strakáče a také okrasné ptáky a velké papoušky, kteří zabírají velkou část jeho chovatelské práce.

V pozdním odpoledni jsme dorazili na prohlídku Pivovarského muzea v Plzni. Pilsner Urquell je lahoda. Při následní procházce centrem Plzně jsme objevovali dějiny tohoto obchodního města. Den jsme završili v restauraci v družném chovatelském rozhovoru.

V neděli jsme v Rokycanech navštívili přítele Jiřího Turka. Tento chovatel se zabývá šlechtěním českých strakáčů žlutých. Některá zvířata se již blížila požadovanému cíli.

Při loučení dostal Jörg Stünkel od Lukáše zrzavého kocourka. Kotě tak bylo ihned pokřtěno jménem Lukas.

U našich přátel v Čechách jsme strávili opravdu nádherné dny. Rádi budeme hostiteli pro 8. chovatelské setkání, které se uskuteční ve dnech 30.6. – 2.7. 2017 ve Fockendorfu u Stefana Grossmanna a Gerharda Sparbotha.

 

Článek Josefa Steinacka přeložil Lukáš Záhlava