Jdi na obsah Jdi na menu

Návštěva německé speciální výstavy strakáčů

6. 11. 2010


Skupina členů klubu chovatelů králíků plemene Český strakáč se rozhodla navštívit kolegy z Německa na jejich výstavě strakáčů. Ta se konala ve dnech 16. -17. října v dalekém Bremerhavenu.


A tak chovatelé Kratochvíl, Svítil, Vacek a Lachký vyrazili brzo ráno 15.10. z Ondřejova na dlouhou cestu až k Severnímu moři.


Na místo výstavy jsme přijeli v odpoledních hodinách a měli jsme možnost se na výstavu podívat ještě před jejím oficiálním otevřením a vybrat si tak zvířata, která se nám líbila.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Také jsme se zde setkali s našimi už známými chovateli, kteří se zúčastnili prvního společného setkání českých a německých chovatelů v létě v Těšánkách v České republice.

Ve velice příjemném prostředí sportovní haly, která byla připravena pro tuto výstavu (nedokážu si ale představit, že by to u nás dovolili hygienici), jsme společně probírali jednotlivé králíky až do večerních hodin za přítomností německých chovatelů. Ti nás pozvali i na společnou večeři.


Ubytování jsme měli zajištěné v nedalekém městečku v soukromém penzionu.


Druhý den jsme byli už od ranních hodin opět na výstavě a probírali, případně i kupovali králíky, vybrané předchozí den.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Na výstavě jsme se potkali i s chovateli ze slovenského klubu strakáčů.

Čas velice rychle plynul, a tak jsme naložili nakoupená zvířata, rozloučili s našimi přáteli a odjeli domů.


Když jsme cestou hodnotili celou výstavu, tak jsme pouze mohli konstatovat, že se ještě máme co od německých chovatelů učit.


Pořádání společné výstavy německých obrovitých strakáčů, rýnských strakáčů (u nás tříbarevných a nebo českých strakáčů černožlutých), malých strakáčů (u nás českých strakáčů), anglických strakáčů a zakrslých strakáčů, má svoje nenapodobitelné kouzlo.


Určitě by měla takováto společná výstava svoje místo i u nás. Vždyť když to dokážou chovatelé v zahraničí, proč bychom to nezvládli i my?

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Množství vystavených zvířat bylo dáno velkou chovatelskou základnou z celého Německa. Na výstavě jsme viděli hodně kvalitních zvířat, méně pak bylo průměrných. Dala se zde vybrat i zvířata, která by určitě zlepšila i u nás chované králíky.


Nesmíme zapomenout ani na další fakt - perfektní přípravu králíků, včetně úprav pro výstavní účely.  Ty možná někdy byly už za hranicí a mohly by být posouzeny výrokem – nedovolená úprava. Přesto si s tím chovatelé dali práci, tak aby byl výsledek perfektní.


Celá návštěva byla výborně připravená hlavně díky neuvěřitelným chovatelským kontaktům přítele Kratochvíla, které nám moc pomohly. Za to mu patří velké poděkování.

Jiří Svítil