Jdi na obsah Jdi na menu

Česko-německé setkání Weikersheim

3. 10. 2015

310.jpg

 

Letos se již po šesté setkali chovatelé a příznivci našeho národního krasavce Českého strakáče z Německa a České republiky.

Tato setkání začala v roce 2010, po evropské výstavě v Nitře 2009, kde klub Českého strakáče vytvořil propagační stánek o tomto plemeni a kde němečtí přátelé projevili zájem o barevný ráz divoce zbarvený.

První se uskutečnilo v České republice, respektive na Moravě v obci Těšánky a od té doby se země v jeho pořádání střídají.

Letos se tedy uskutečnilo ve dnech 19.-.21.6. v malebném německém městečku Weikersheim Za český klub se ho zúčastnilo 9 chovatelů v čele s předsedou přítelem Vackem.

V pátek 19.6. jsme se vydali na poměrně dlouhou cestu k našim německým přátelům. Po příjezdu do městečka Weikersheim nás přátelé uvítali na svém chovatelském areálu místního chovatelského spolku. Po krátkém odpočinku jsme se vydali na exkurzi do místního pivovaru, kde nás majitel provedl provozem a vysvětlil jak se pivo vaří.

Po návratu zpět probíhala živá diskuze mezi našimi a německými chovateli a přítel Kratochvíl měl co dělat , aby stačil vše překládat.

Diskuze pak pokračovala i po ubytování v místním hotelu, ale jen již mezi českými chovateli.

Druhý den jsme po snídani navštívili chovatele přítele Josefa Konrada, který chová zakrslé strakáče a k tomu mnoho dalších druhů zvířat.

Po té jsme se vydali na delší cestu k chovateli Helmutovi Wignerovi, který chová české strakáče, zakrslé strakáče a také německé obrovité strakáče. Zde jsme dlouho probírali jednotlivá zvířata a dostalo se nám zde i pohostinného přijetí.

Jako dalšího chovatele jsme navštívili přítele Waltera Ebingera, který chová české strakáče a anglické strakáče. I zde probíhala velice živá diskuze při bohatém občerstvení nad zvířaty a i nad dalšími aspekty chovu včetně krmení a dalších drobností důležitých v chovatelství.

Večer nám hostitelé připravili posezení na chovatelském areálu v městečku Weikersheim, při které opět probíhala diskuze nad chovem strakáčů.

V neděli jsme se po snídani vydali pomalu na zpáteční cestu, při které jsme navštívili chov německých obrovitých strakáčů německého chovatele, který nás den předtím obsluhoval při večeři. Na závěr nás uvítal ve svém „chovatelském království“ přítel Josef Steinack, který chová české strakáče a zakrslé strakáče.

Zde jsme se s našimi německými přáteli rozloučili a vydali se na dlouhou zpáteční cestu.

Toto setkání opět prohloubilo naše vzájemné přátelství s německými přáteli z nichž už mnozí jsou vlastně nejenom chovatelé ale i našimi kamarády. Také se stále více sbližuje pohled našich a německých chovatelů na našeho krasavce – českého strakáče. V neposlední řadě dochází i k výměně chovných zvířat jak od nás na osvěžení krve německých chovatelů a to hlavně v barevném rázu divokém, tak i od německých přátel nám.

Na závěr jsme pozvali německé přátele na pokračování setkávání a to tentokrát do Bušovic, které bude v roce 2016 pořádat náš člen, přítel Lukáš Záhlava.

 

Jiří Svítil

283.jpg