Jdi na obsah Jdi na menu

Česko-německé setkání 2017

22. 9. 2017

Česko – německé setkání Fockendorf 30.6.2017 – 2.7.2017

 

Dne 30.6.2017 se uskutečnilo již sedmé Česko-německé setkání chovatelů strakáčů, tentokrát nás společný koníček zavedl do saského Fockendorfu. Zde se stali našimi hostiteli manželé Grossmannovi.

A je potřeba hned na úvod zdůraznit, že o všechny zúčastněné bylo postaráno opravdu luxusně včetně doprovodného programu a super ubytování  včetně snídaně. Letošní ročník byl poznamenán neúčastí několika stabilních členů z předchozích srazů , ale to na dobré náladě všech zúčastněných  neubralo.

V pátek 30.6.2017 jsme vyrazili z různých koutů česka směr německý Fockendorf. Jelikož  místo setkání nebylo vzdáleno od hranic tak daleko, upustili jsme letos od centrálního odjezdu. Vyjížděli jsme ze tří míst ČR se setkáním přímo na místě . Posádku prvního vozu tvoři ,L. Smetana, A.Vokolková ( dříve Fichtnerová ) a L. Vokolek. Druhou posádku tvořili  J.Břečka a M.Caha s kamarádem Rosťou Vlasem. Třetí posádka byl Lukáš Záhlava, který jel sám.

Po vřelém přivítání nás i našich dvou slovenských přátel Kucejových – otce se synem, jsme  u manželů Grosmanových navštívili chov ČSč.

wp_20170630_15_44_34_pro_1.jpg

Po krátké prohlídce jejich chovu jsme se vydali na prohlídku muzea výroby papíru, kde si přítel L. Vokolek vyrobil svého prvního králíka tištěného na papír vodotiskem, který mu byl posléze zaslán Steffenem Grosmanem domů.

Po návštěvě muzea papíru jsme se ubytovali v penzionu Serbitzer Hof, odkud jsme společně vyrazili na prohlíku chovu Gerharda Sparbortha – RS. I tam nás čekalo velice vřelé přijetí , společná večeře a ukázka chovu velice pěkných rýnských strakáčů.

K přátelské a uvolněné atmosféře jistě přispělo i to, že pohoštění bylo připraveno v prostoru - stodole, kde jsou umístěny odchovy RS . Bylo to velice milé posezení s výhledem na pěkná zvířata.

V sobotu dopoledne jsme se vydali na další návštěvu chovu - Erharda Langeho – ASmad. Ten nám velice pěkně vysvětlil způsob odchovů králíčat od tří samic v jednom hnízdě.

Po společném obědě jsme se vydali na prohlídku místní Altenburské destilérii, kde jsme absolvovali podrobný výklad a posléze i ochutnávku místních vyhlášených likérů. Po ochutnávce jsme byli otestováni z vědomostí, které jsme nabyli během návštěvy likérky a získali jsme diplom, který nás opravňuje k šíření našich nabytých vědomostí o likérech .

Večeře proběhla opět v přátelském prostředí u Gerharda Sparbortha. Diskuze o chovu srakáčů probíhala do pozdních večerních hodin.

V neděli jsme se přemístili na prohlídku chovu Michaela Datheho  VŠ a Castorex. Tam jsme všichni obdivovali skutečně pěkné a moderní chovatelské zařízení, které by asi chtěl mít každý z nás.

wp_20170702_09_25_30_pro.jpg

Nakonec jsme navštívili chov Wernera Tänzlera NoSč a Felixe Kolossy ZStrč, kteří nás velice srdečně pohostili a nabídnuli výrobky z králičího masa – paštiku, salám a jiné dobroty . Atmosféra byla i tady velice srdečná a tak se není co divit, že jsme se zdrželi až do odpoledních hodin.

​A. + L. Vokolkovi