Jdi na obsah Jdi na menu

Česko-německé setkání, Polička 2014

2. 7. 2014

Místem letošního, již pátého Česko-německého setkání chovatelů králíků českých strakáčů, se ve dnech 13. - 15. 6. stalo na historii bohaté městečko Polička. A tak se v poličském chovatelském areálu sešli přátelé z Česka, Německa a nově i ze Slovenska, aby se při místní výstavě drobného zvířectva, rozšířené o samostatnou expozici králíků českých strakáčů, podělili o své chovatelské zážitky, zhodnotili své chovatelské úsilí a strávili příjemný čas v dobré a veselé společnosti. Ale popořadě:

Pátek 13. se ukázal jako slunečný den, a tak venkovní posouzení zvířat probělo za vskutku horkého letního počasí. Posouzení strakáčů se ujali přátelé Jiří Vacek a Jaroslav Vlastník, kteří systémem sudá – lichá ohodnotili černý barevný ráz. Barevné strakáče posoudil přítel Stanislav Nykl. Během dopoledne tak jejich rukama prošlo na 147 strakáčů od 36 vystavovatelů. Na výstavě se sešla velice pěkná paleta 10 barevných rázů (z celkem 11 uznaných). K vidění byli čeští strakáči černí (91ks), modří (15ks), havanovití (8ks), divoce zbarvení (11ks), železití (6ks), černožlutí (7ks), modrožlutí (3ks), madagaskaroví (2ks), žlutí (2ks) a činčilový (1ks).

dsc_1101-1-.jpeg

 

 

 

 

Nejlépe hodnoceni a oceněni byli:

 

Poháry expozice ČS

 ČSč                        380,5 b.                      kolekce            Havel Bohumír

ČSm                        96,0 b.                       jednotlivec       Pražan Jiří

ČSm                      379,0 b.                       kolekce            Brulík Pavel

ČSdiv                    378,5 b.                       kolekce            Vacek Jiří

ČSčž                        95,5 b.                       jednotlivec       Hrstka Ladislav

ČSžel                     376,5 b.                       kolekce           Vlastník Jaroslav

 Čestné ceny expozice ČS

 ČSč                          95,0 b.                       jednotlivec       Lachký Jan         

ČSč                          95,5 b.                       1,0                    Mička Miloš

ČSč                        374,5 b.                       kolekce            Pražan Josef

ČSč                          95,0 b.                       jednotlivec       Stünkel Jörg

ČSm                        95,5 b.                        jednotlivec       Holz Frank

ČShav                     95,0 b.                        1,0                    Smetana Ladislav

ČSmad                   94,0 b.                        jednotlivec         Břečka Jiří

ČSžel                       95,5 b.                       1,0                     Vacek Jiří

 

Němečtí přátelé dorazili v pátek odpoledne. Po vřelém přivítání a zaklecování jejich zvířat proběhla společná prohlídka vystavených králíků. Následovalo posezení v budově s občerstvením náležící k chovatelskému areálu, které se protáhlo do pozdních nočních hodin. O dobrou náladu se zasloužila i milá a příjemná obsluha z řad členů místní organizace, která nám hostům zajišťovala špičkový servis.

dsc_1124-1-.jpeg

 

Sobota pokračovala posouzením zvířat dovezených německými chovateli a diskusí nad rozdíly mezi českým a německým způsobem posuzování, v praxi ověřeného na konkrétních zvířatech jak českým, tak i německým posuzovatelem. Porovnáním bylo zjištěno, že posuzováním dle německého způsobu, získávají tatáž zvířata zhruba o 2 body více než při českém způsobu posouzení.

Milou povinností sobotního dne bylo slavnostní přivítání všech účastníků akce místostarostkou Poličky a předání upomínkových pamětních medailí pro účastníky setkání. Následoval oběd a prohlídka chovu českých strakáčů černých přítele Josefa Nykla, hlavního iniciátora letošního  setkání, kterému tímto patří poděkování za celkové bezproblémové zajištění chovatelského víkendu. Sobota byla opět zakončena společným posezením ve stánku s občerstvením v chovatelském areálu.

dsc_1121-1-.jpeg

 

Neděle byla ve znamení loučení. Nejprve byli vyhlášeni a cenami odměněni chovatelé nejlépe ohodnocených zvířat. Pak již následovalo rozloučení s německými přáteli, na které čekala dlouhá cesta domů. Příští rok se setkání uskuteční v Severním Porýní-Vestfálsku, kam jsme srdečně zváni budoucím hostitelem, Frankem Holzem.

Celé letošní setkání lze zhodnotit jako vydařené. Nejen díky kvalitě a pestrosti vystavených zvířat, ale zejména zásluhou přátelské atmosféry a dobrého kolektivu, chovatelský víkend rychle utekl.  Na závěr bych proto za celý Klub chovatelů králíků českých strakáčů rád poděkoval členům ZO ČSCH Polička v čele s předsedkyní Zdeňkou Vomáčkovou za obětavé zajištění zdárného průběhu celé akce. Do Poličky se budeme rádi vracet.

Lukáš Záhlava