Jdi na obsah Jdi na menu

Celostátní výstava v Lysé nad Labem 18. - 20.11.2016

19. 11. 2016

O české strakáče se příkladně staral jeden z našich členů klubu Čs a to př. Petr Palounek  yes

pb180121---kopie.jpg

Ve dnech 18. - 20.11.2016 se konala na výstavišti v Lysé nad Labem Celostátní výstava drobného zvířectva. Na této výstavě byla i co do počtu slušně obsazená exposice králíků, kde mohli návštěvníci shlédnout na 82ks českých strakáčů a to v barvě černé (62ks) od 14 vystavovatelů, modré (5ks) od 3 vystavovatelů, hnědé (9ks) od 3 vystavovatelů, žluté (3ks) od jednoho vystavovatele, černo žlutého pouze (1ks) od jednoho vystavovatele a modro žluté v počtu (2ks) od jednoho chovatele. Hodnocení bylo následovné:

V Čsč na 1,0 získal Čc a titul šampion př. Jelínek  96b. V té samé barvě získal titul mistr ČR na nejlepší kol. (380,5b) a zároveň pohár pro nejlepší kol. Čs – memoriál Oldřicha Palounka, př. Kmošek. Dále Čc na Čsč 0,1 95b získal př. Radosta. V barevných předvedl dva velmi hezké králíky Čsm př. Svoboda a po právu získal na svého 1,0 95b a Čc. U Čshav. obdržel pohár př. Kracík pro nejlepšího Čshav. za 94b. S jediným Čsčž zabodoval př. Dusil, který obdržel pohár pro nejlepší 0,1 Čsčž za 94,5b, nutno podotknout, že v katalogu byl králík přihlášen jako 1,0!

Můj pohled, který se mnou, ne každý může či musí sdílet. Mně osobně velmi zaujal modrý samec od př. Svobody, který byl s krásným tělovým rámcem, široký, s krásnou a čistou hlavou, uchem, hezkou a docela vyrovnanou boční kresbou a hlavně opravdu modrý. Jedinou kaňkou u něj byla tečka na přední pravé noze, ale to už bychom hledali mouchy. Ovšem je třeba si to popast vše, ne jen klady! Dále pro mě byli velkým a milým překvapením Čsmž od př. Luxemburka, kterým chybělo jen něco malinko ve váze. Ovšem kontrast rovnoměrně krásně rozložené modro žluté barvy byl pro mě úchvatnou podívanou, což jsem mu sdělil již v pátek u klecí. No, a když už tady uvádím svůj pohled na problematiku věci, tak v celku objektivně musím napsat, že posouzením některých králíků jsem velmi zklamán, opakovaně a objema směry. Jak nadhodnocením, tak podhodnocením některých zvířat. Již delší dobu přemýšlím, jestli by neměli posouzení strakáčů objektivně vykonávat posuzovatelé, kteří strakáče chovají a rozumějí jim! To jen tak pro okraj a pro zamyšlení. Myslím si, že tohle by mělo být zváženo a klub by si měl stát za tím, popřípadě prosadit si, aby pýchu našeho chovatelství posuzoval odborník na Čs! Do budoucna by se mohlo stát, že bude docházet až k degradaci našeho národního dědictví. Píši do budoucna! Neberte to jako kritiku, ale bylo by dobré se nad tím zamyslet, zdali na tom něco není? Když malinko odbočím, každý klub má své specialisty na posuzování speciálek, tak proč ne na národní výstavy nebo jen "exposice".

                                                                                                Bohuslav Potůček