Jdi na obsah Jdi na menu

1. česko-německé setkání

18. 7. 2010

 

První česko – německé setkání chovatelů králíků plemene Český strakáč


 

Klub chovatelů králíků plemene Český strakáč na své prezentaci na Evropské výstavě drobných zvířat v Nitře v roce 2009 navázal bližší spolupráci s chovateli Českého strakáče v Německu.
V únoru letošního roku došlo k prvnímu setkání, respektive prodeji Českých strakáčů v barevném rázu divoce zbarveném, o který mají němečtí chovatelé zájem. Při tomto prodeji jsme se s německým chovatelem, př. Steinackem, domluvili na každoročním setkávání mezi chovateli z české a německé strany.


První takovéto setkání se uskutečnilo ve dnech 5. - 6. června v České republice. Hostitelské role se ujal přítel Svítil spolu se ZO ČSCH Zdounky a setkání se uskutečnilo v Těšánkách u Kroměříže.
Původně bylo zvoleno jako místo setkání chovatelský areál ZO ČSCH Zdounky, ale ve středu před návštěvou zatopila celý areál blesková povodeň, a tak jsme zvolili náhradní řešení. Určitě však ne horší.
Za české chovatele se setkání zúčastnili členové klubu Českého strakáče přátelé Vacek, Vokolek, Morbicr, Nykl, Vlček, Křemeček, Malina, Gajdůšek, Lachký, Svítil a Kratochvíl. Z příznivců českého strakáče a zároveň jako velká pomoc při překladu byl s námi přítel Jahoda. Z redakce časopisu Chovatel přijali pozvání Šárka a Zdeněk Gorgoňovi. Z pořádající organizace se zúčastnili předseda ZO Hradečný a jednatelka paní Brablcová.
Z německé strany se setkání zúčastnili přátelé Josef Steinack, manželé Sylvia a Winfried Schreiber a Martin Hierhorst.

Čeští chovatelé se sešli v Těšánkách kolem 11. hodiny. Vzhledem k tomu, že němečtí chovatelé přijeli až po 13. hodině, rozhodli jsme se pro návštěvu chovu přítele Svítila jen s českými chovateli a zástupci redakce časopisu Chovatel. Po krátké diskuzi v chovu a focení králíků přítelem Gorgoněm jsme se vrátili zpět do Těšánek.
Zde jsme ve 14.00 hodin celé setkání slavnostně zahájili za přítomnosti starosty obce Zdounky pana Drkuly. Po nezbytných zahajovacích projevech a podání oběda jsme se přesunuli k diskuzi nad králíky. Pro tento účel byli přichystáni v malé výstavě zástupci našeho krasavce.
Obrazek

Některé zvířata přivezli i němečtí přátelé. Za vydatné pomoci přítele Kratochvíla a Jahody po stránce překladatelské, jsme se snažili sjednotit náš a německý názor na šlechtění Českého strakáče a upřesnění standartu tohoto plemene v chovatelské Evropě.Obrazek
Zhruba v 17.00 hodin jsme odjeli k návštěvě předního chovu Českých strakáčů přítele Lachkého do Bučovic. Tento chovatel je i mistrem klubu za rok 2009. Zde jsme si prohlédli jeho chov a samozřejmostí byla diskuze nad králíky, spojená opět se sjednocováním náhledu z naší i německé strany.
Účastníci, kteří se zúčastnili celého dvoudenního setkání se po té vrátili do Těšánek, kde pokračoval plodný rozhovor do pozdních večerních hodin. Při této diskuzi projevil přítel Steinack přání se podívat i do chovu přítele Svítila. I přes pokročilou hodinu, bylo už 22.00 hodin,j sme se jeli podívat do Roštína k přítel Svítilovi. V této obci měli také přátelé zajištěno ubytování v místním penzionu.
V neděli po snídani jsme se vydali na cestu k příteli Mičkovi do Nového Města na Moravě. Po velice vřelém přijetí jsme si prohlédli perfektní chov přítele Mičky. Opět jsme prohlíželi králíky a ujasňovali si společný náhled na Českého strakáče.
Kolem poledne jsme se přesunuli na návštěvu chovu přítele Havla v Hlinsku v Čechách. Zde jsme si prohlédli krásné chovatelské zařízení a kvalitní zvířata z jeho chovu. Opět probíhala plodná diskuze nad králíky.

Obrazek
Celé setkání jsme zakončili u přítele Havla kolem půl třetí odpoledne a rozjeli se ke svým domovům.
Podle ohlasů se snad setkání povedlo. Dokázali jsme se sjednotit s německými chovateli na poměrně stejném názoru na našeho Českého strakáče. Podařilo se nám ukázat německým přátelům pár krásných chovů. Počasí nám celou dobu přálo a zbytek organizace byl na nás. Dík patří všem navštíveným chovatelům za jejich vřelé přijetí, možnost se seznámit s jejich chovy a v neposlední řadě i za občerstvení, které bylo u každého chovatele přichystáno.
Hodně velké poděkování patří příteli Kratochvílovi, který celou akci zaštíťoval korespondenčně, ale i svojí znalostí německých chovatelů a samozřejmě i znalostí německého jazyka. Spolu s přítelem Jahodou, který nám pomáhal s překlady odborných termínů, a i jemu za to patří velké poděkování, vytvořili možnosti si s německými přáteli vyměňovat názory na Českého strakáče.
Bude to snad začátek nového setkávání mezi chovateli. Příští rok jsme byli pozváni na oplátku do Německa.

Obrazek
Věříme, že se tak český klub Českého strakáče v chovatelské Evropě neztratí a naopak bude jeden z garantů správného směru šlechtění našeho národního krasavce i ve společném evropském chovatelství.


Jiří Svítil

 

 

!!! ostatní fotografie z tohoto setkání si můžete prohlédnout ve fotogalerii !!!