Jdi na obsah Jdi na menu

10. Německo-slovensko-české setkání

15. 7. 2019

img-20190602-wa0006.jpg

Dějištěm letošního jubilejního desátého setkání chovatelů strakáčů bylo městečko Emsdetten, které leží na severozápadě Německa, nedaleko od holandských hranic. O tom, že desáté výročí berou v Německu prestižně, hovořila již samotná účast ze strany tamních chovatelů. Na setkání dorazilo dle zarezervovaných noclehů přes 50 německých chovatelů. Přátel ze Slovenska bylo 8 a je velice potěšitelné, že počty našich slovenských sousedů na těchto setkáních rok od roku narůstají. I proto v příštím roce toto strakáčkéřské setkání proběhne na východě od našich hranic. Zklamáním pro mne naopak bylo české zastoupení, kdy celkových osmi účastníků setkání bylo dosaženo i díky nechovatelským doprovodům dvou z nás. I přes větší vzdálenost místa konání bych očekával větší zapojení naší klubové členské základny.

 

V pátek 31.5. jsme se postupně sjeli k manželům Ance a Michaelu Löhrovým, kteří byli spolu s Frankem Holzem organizátory celého letošního setkání. Po občerstvení následovala prohlídka jejich chovu Anglických strakáčů a Českých strakáčů havanovitých. Dva z předvedených havanovitých samců v hmotnosti cca 3,7 kg byli nádhernou ukázkou tohoto krásného barevného rázu.

Po následné prohlídce rodinné farmy Gut Erpenbeck, ve které se zpracovával chřest a udila šunka, následoval přesun k Franku Holzovi, kde proběhl velký chovatelský večer s přivítáním, grilováním a muzikou.

 

V sobotu po snídani jsme se vypravili do poklidné vesničky Hopsten, kde nás na své upravené zahradě s nejrůznějšími druhy zeleniny přivítal posuzovatel Alfons Witte a prezentoval nám jeho chov Německých obrovitých strakáčů černých a Malých beranů divoce zbarvených.

Jen několik kilometrů dál, ve městečku Rheine má svůj chov Anglických strakáčů černožlutých přítel Sigfried Gottschlich. Jeho zvířata vynikala krásným typem a kresbou. Lahůdkou paky byla prezentace novošlechtění Zakrslých anglických strakáčů černožlutých.

Třetím z v sobotu navštívených chovatelů, byl Klaus Diekheus, majitel stejnojmenného zahradnictví. V jeho bezprostředním sousedství má Klaus rodinný dům s vkusně upravenou zahradou. Na ní navazoval moderní chovatelský areál – stáje s králíky NoSč a velkoryse pojaté výběhy pro vodní drůbež.

Zbytek dne byl zakončen opět u našeho štědrého hostitele, Franka Holze. Ten nás provedl svým rozsáhlým chovem králíků Tříbarevných strakáčů, ČS modrých a ČS žlutých umístěným ve dvouch budovách a několika venkovních výbězích. Na večer nachystal Frank překvapení a spolu s přítelem Láďou Vokolkem přijeli na koních pozdravit všechny přítomné hosty. Navázali tím na pokrevní bratrství Vinnetoua a Old Shatterhanda, které započalo před rokem na setkání v Sázavě.

img-20190602-wa0005.jpg

 

V něděli, po náročném programu z předešlého dne, jsme před sebou měli poslední chovatelskou návštěvu. Na samotě, nedaleko od městečka Nottuln, chová své Tříbarevné strakáče, Anglické strakáče černožluté a Zakrslé strakáče černožluté přítel Hermann Höflich. Prohlídkou jeho chovu s velmi pěknými zvířaty bylo setkání zakončeno.

 

Poté již následovalo rozloučení a odjezd domů. Někteří z nás to měli daleko, jiní ještě dál. Nikdo ale nelitoval. Byl to příjemně strávený víkend v partě stejně naladěných "bláznů". Nyní se již můžeme těšit na příští rok, kdy se toto setkání poprvé uskuteční na slovenské půdě.

 

Lukáš Záhlava