Jdi na obsah Jdi na menu

Německá speciálka Schönbach 2016

13. 10. 2016

Milí přátelé chovatelé,

 

v sobotu 8. 10. 2016 jsem měl možnost navštívit německou Speciální výstavu strakáčů v Schönbachu. Blízkost hranic nahrávala tomu, že i čeští a slovenští strakáčkáři byli na tuto výstavu lákáni jak můry na světla nočních lamp. A tak jsem se na výstavě potkal s mnoha známými tvářemi, které sotva vídám na českých výstavách. Není se čemu divit, na německou výstavu bylo přihlášeno 1275 strakatých králíků. Jednotlivá plemena a barevné rázy byly zastoupeny následovně:

 

Německý obrovitý strakáč

  • Černý                                                   224 ks
  • Modrý                                                    18 ks
  • Havanovitý                                             44 ks

 

Rýnský strakáč (Tříbarevný strakáč)               165 ks

 

Malý strakáč (Český strakáč)

  • Černý                                                    163 ks
  • Modrý                                                     40 ks
  • Havanovitý                                              54 ks

Anglický strakáč

  • Černý                                                    151 ks
  • Modrý                                                     77 ks
  • Madagaskarový                                       89 ks
  • Černožlutý                                               31 ks

Zakrslý strakáč

  • Černý                                                      92 ks
  • Modrý                                                      23 ks
  • Havanovitý                                               54 ks
  • Madagaskarový                                         7 ks
  • Černožlutý                                               43 ks

 

wp_20161008_13_22_14_pro.jpg

Jsou to nádherné počty, co říkáte? Nebudu se pouštět do hodnocení kvality vystavených zvířat. Na to bych si vzhledem k množství králíků a relativně krátkému času, který jsem strávil u jejich klecí, ani netroufl. Naopak bych zde chtěl vyzdvihnout kulisu, kterou takto obeslaná výstava svým návštěvníkům poskytla. Přátelé, takto má vypadat speciální výstava!

 

Speciálka musí být důstojná, reprezentativní, strakáči nejlépe obsazená výstava v roce. Musí se na ní ukázat ta nejlepší zvířata od co možná nejširší základny chovatelů. Tomuto cíli musí být vše podřízeno. Nelze se jen slepě dívat dozadu a trvat na tom, že speciálka se bude dělat tak „jako se dělala vždycky“. Jen z minulosti se prostě žít nedá. S takovým přístupem bude kvalita naší speciální výstavy, která má být celoročním vyvrcholením chovatelské práce, uvadat.

 

wp_20161008_13_24_03_pro.jpg

 















 

 

 

Je třeba otevřít se novému myšlení, jít cestou spolupráce s ostatními chovatelskými kluby. Nejen českými, ale i zahraničními. V čem je problém? Chovatelé strakáčů, zamyslete se. Opravdu vidíte nějaký rozumný důvod, proč neuspořádat takovou výstavu i v Česku společně? Jednu výstavu za rok, na které by se sešla všechna u nás chovaná plemena s anglickou strakatostí. Takovou výstavu, která by k obeslání lákala nejen naše, ale i zahraniční chovatele. Výstavu, která nejen že přiláká návštěvníky, ale také nastaví chovatelům zrcadlo.

 

Na současné samostatné speciálce ČS bývá k vidění okolo 130 králíků, podobně tomu je v případě NoS. Kdyby se vystavili společně na jednom místě, již jsme na 260 kusech. Zvýšení celkového počtu vystavovatelů by snad nahrálo i vystavení zvířat od těch chovatelů, kteří by jinak speciáku neobeslali (např. kvůli finanční náročnosti). Ale když tam jede jejich soused a nabídne se, že zvířata vezme s sebou, rádi své králíky vystaví. Kdyby se přidali AS a ZStr, věřím, že bychom dali dohromady snadno přes 300 králíků. S účastí slovenských a německých přátel je reálné, že by počet vystavených zvířat mohl atakovat hranici 400 kusů. Nebyla by to hezká výstava?

 

Stačí jediné. Otevřít oči a chtít hledat způsob a cestu, jak takový strakáčkářský svátek uspořádat i u nás.

 

Lukáš Záhlava

 

wp_20161008_13_25_54_pro.jpg